Новата антигенна ваксина пристига в България през март

Новата антигенна, или протеинна, ваксина на "Новавакс" ще пристигне в България през месец март. Това съобщи в интервю за БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Това е петата ваксина в страната ни и данните сочат, че е с 90% ефикасност по отношение на симптоматично и тежко протичане на заразата. Има сведения и че е ефективна и срещу новия вариант на ковид-19, Омикрон. За последното обаче са необходими още проучвания, тъй като приложението ѝ все още не е достатъчно широко. Очаква се в следващите седмици да бъдат потвърдени още данни за ваксината на "Новавакс".

До момента България разполага с "Янсен", "Пфайзер", "Модерна" и "Астразенека", като в най-големи количества има от първата. Очаква се в страната ни да пристигнат 10 хил. дози от "Валнева", а за "Новавакс" все още не е известно точното количество на дозите, които ще бъдат доставени.

В страната ни ще пристигнат и първите лекарства за предотвратяване тежко протичане на болестта на "Пфайзер" и "Мерк". Приложението им е в таблетна форма и ще могат да бъдат приемани още в началото на заразата, при първите симптоми.

До момента в България са ваксинирани 21 500 деца на възраст от 5 до 17-годишна възраст, като до момента няма сведения за тежки странични реакции.

Четете още: Червеното вино и шампанското пазят от Ковид 19