Нещастни сте на работа? Значи шефът ви прави тези 5 грешки

Ако мразите или просто чувствате досада от работното си място...и не е понеделник, то вероятно шефът ви носи много сериозна вина за това. Дори и да не подозирате, има много възможни причини, все коренящи се в отношението на работодателя или прекия ви началник към вас и към целия екип, които могат да доведат до истинска омраза във вас. И не, не си внушавате, сега ще ви го докажем с 5 грешки, които шефовете най-често допускат и спират мотивацията в подчинените им.

Позволяват микроагресията в офиса

Микроагресията е фино поведение, което обаче може да доведе до големи поражения в психиката. Защото там, където я има, обикновено се случва всеки ден. Често като микроагресия биват определяни въпроси или уж невинни коментари с нападателен характер, свързани с расата, положението в обществото или друг деликатен въпрос. Понякога, когато забележат подобни прояви, началниците не ги отразяват като сериозен проблем и ги подминават. Голяма грешка, защото ако имате колега, който се заяжда с вас чрез въпроси или подхвърляния, които дори могат да бъдат казани с усмивка и ирония, вярвайте няма да издържите дълго на това работно място.

Взискателни са към определени подчинени

Независимо дали по-различното отношение към определени работници е с цел да бъдат те покровителствани или си е просто чисто заяждане, ефектът от него е почти еднакъв. Когато началник демонстрира съмнението си към някои от подчинените си, това създава напрежение. Когато изтъква единствено неговите постижения и е обект на постоянни похвали, това също води до напрежение. Отношението трябва да бъде справедливо към всички без да бъдат намесени емоции. Това е единственият начин бизнесът да върви, а работещите да се чувстват спокойни и мотивирани.

Избягват новостите

Много голяма и често срещана грешка сред шефовете е отказът да опитат нещо ново и непознато и не са склонни да се съветват с подчинените си. По този начин те могат да загубят и най-добрия си кадър, който някога е бил готов да развива бизнеса заедно с тях, да бъде максимално полезен. Самочувствието, че си безгрешен, просто защото заемаш ръководна позиция, не е от полза за работата. Най-мъдрите работодатели се отнасят с любопитство и готовност към иновативното и винаги се съветват с подчинените си, които имат впечатляващ усет. Скъпи началници, никога не пренебрегвайте идеите на работниците си, понякога те могат да се окажат златни.

Не контролират усещането за конкуренция в екипа

Конкуренцията може да бъде мотивираща и полезна за екипа, но само в определени граници. Интригите, мръсните игри и всякакви подобни похвати с цел издигане в службата, са крайно непродуктивни, излишни и вредни за работата. Ако началникът забележи подобно поведение сред подчинените си, то трябва да бъдат взети мерки.

Не поощряват успехите на подчинените си

Много началници допускат грешката да разговарят с подчинените си единствено, когато трябва да бъде коригиран някой проблем или когато са допуснали грешка. А когато бизнесът бележи успех, благодарение на добре свършената работа, да запазват мълчание. Скъпи началници, оценявайте успехите, които постигат подчинените ви и не допускайте мотивацията да си отиде.

Четете още: Ето коя е дамата, която получи от Ергена розата с различен цвят