Кинофестивалът в Кан отказва да приеме руски делегации, докато нашествието в Украйна не спре

Кинофестивалът в Кан обяви, че спира да приема официални руски делегации, както и хора, свързани с руското правителство, докато не бъде сложен край на инвазията на Русия в Украйна.



„За разлика от това ще приветстваме куража на всички в Русия, които са поели риска да протестират срещу агресията и нашествието в Украйна“, допълват организаторите на събитието, уточнявайки че са готови да приемат с широко сърце „артистите“ и „професионалистите от киното, които не са се свързали с нетърпимите действия и с тези, които бомбардират Украйна“.

Любопитен факт е, че първото издание на кинофестивала в Кан е трябвало да се състои през 1939 г. То обаче бива отменено заради нашествието на Германия в Полша, което поставя началото на Втората Световна война.

„Верен на историята си, която започва през 1939 г. като съпротива срещу фашистките и нацистки диктатури, фестивалът в Кан винаги ще е в служба на артистите и професионалистите в киното, чийто глас се надига, за да отхвърлят насилието, потисничеството и несправедливостите и да защитават мира и свободата“, отбелязват още организаторите на престижния кинофорум.



Тази година той е планиран за периода от 17 до 28 май.

Четете още: Един баща се сбогува с дъщеря си: Видеото, което разплака милиони по света