Автор
Ева Лъчезарова

Градските самодиви - непреходно доказателство за вечната сила на женската красота

В най-женския месец от годината, заедно с Допелхерц, ви предизвикваме да разкриете своята женственост и да събудите самодивата в себе си - красива и независима. Жена, която знае какво иска и е в хармония със себе си и с обкръжаващия свят.

Самодивите излъчват увереност и мистицизъм, пазят своите тайни за красота, те са неземно красиви и вечно млади, с дълги коси и чародеен поглед. Не се славят с добър характер, но има легенди, според които стават закрилници на юнаци, техни съпруги и ги подкрепят в приключенията им.

Самодивските кодове се прокрадват и в нашето ежедневие, което пък е свидетелство за непреходността на легендата и за силата на вечната женска красота. Без да се замисляме наричаме красивата, плътна и спусната коса “самодивска”, а романтичните бели дрехи “самодивски одежди”.

Цветята в косите, белите дрехи, неподправената красота и самоувереността, присъщи за самодивите, пък безспорно стоят добре на всяка жена.



В проекта на Допелхерц #градскисамодиви легендата за самодивите оживява в нов прочит. Модерните градски самодиви са положителни героини, чувстват се еднакво добре в града и сред природата, водят активен начин на живот и се грижат не само за красотата си, но и за обкръжаващата ги среда. Те са естествено красиви, независими, обичат природата и се чувстват чудесно в града и сред хора.

Истинско олицетворение на градските самодиви са Гери Малкоданска, Неда Спасова, Биляна Славейкова и Мария Перчемлиева. Те споделиха своите малки тайни за красота, които също ще ви вдъхновят да откриете самодивата в себе си.

Гери Малкоданска



"Градската самодива е естествено красива, модерна, със свободен дух, обичаща природата и обичаща дома си... също като мен.

Ето моите три малки тайни да бъда в хармония със себе си:
- пия много вода
- изпитвам и давам любов
- чувствам се добре в кожата си

P.S. Да, красотата идва отвътре.
Но понякога е добре да имаме и малко помощ."


Биляна Славейкова




"Според мен в живота ни на жени има една повратна точка, в която спираме да се опитваме да се самосглобим с фрагменти от други такива; спираме да носим референции на фризьора; спираме да искаме устните на една и скулите на друга и точно там, след сто години напълно излишен самотормоз, започваме да разбираме фундамента, а именно, че естественото е красиво. За да оценим тази си красота обаче, ако щеш да си я заявим (да я “own”- нем) - трябва да я почувстваме. Простичко звучи, но за да се случи средата ни трябва да помага да се чувстваме красиви, защото повече от всякога виждаме как кривите огледала на средата и съмнението в собствената стойност, дори за начина, по който изглеждаме, бута в крайности много от нас. Да си създадем среда, в която правим комплименти и ей така, с нищо и никакъв жест, валидираме естественото красиво, за да процъфтява като самодивски цветя. Да си обгрижваме естественото и да си го носим с гордост. И като казах “носим” - красотата е много повече в поведението ни и дори начина, по който се носим във въздуха, отколкото в това колко симетрични са двете половини на лицето ни (ясно е, че не са!). Малко като с комуникацията (ама комуникираме “красивото”) - точно както там истинската стойност и послание идват от невербалното - именно то катализира начина, по който възприемаме самите думи. Балансът е същият - ако “присъстваме” красиво, ще ни усещат така."

Неда Спасова




"Една от първите ми роли, когато бях в детската трупа за театър, беше на самодивата Юда. Тя не беше много добра жена. Омая един момък и му отне душата. Отне я, защото го обичаше и го искаше в своя свят.

Слава Богу самодивското в мен вирее на по-благородни честоти и не отнема души.

Ето и малките тайни на Неда:

Природа. Нищо не ми действа така добре, както разходки на чист въздух в планината, в гората, на морето, да няма много хора и да е тихо. Като е тихо - чувам.

Почивка. Когато бях на 20 се смеех на тази дума. Сега обаче тя е важна в живота ми. И не защото съм почти на 30 и ме боли кръстът и плекситът, а защото разбрах, че почивката е презареждане и вдъхновение - всичко, което ми трябва, за да съм пълноценна.

Чисти мисли и съвест. Преди седмица ми се случи да поискам прошка от човек, пред когото бях виновна и дълги години се страхувах да му поискам прошка. Страхувах се, защото си казвах: "Той няма да ми даде прошка. Ще се изложа. Ще ме е срам. Още по-тъпо ще се чувствам." Напук на този мой скептицизъм - получих прошка. Поисках - получих. Да получиш прошка е точно толкова освобождаващо, колкото да дадеш прошка... Днес е подходящ ден да си подарим малко свобода..."


Мария Перчемлиева



"Градските самодиви се различават по няколко основни характеристики от горските си сестри. Те са с благ характер, обитават градската среда, а не дивата природа и пазят тайни не за откраднати момци, а за красота - както вътрешна, така и външна.

Как съхраняват тази красота?

На първо място градските самодиви пазят своята уникалност. Те знаят, че всяка една от тях е единствена по рода си. Не се сравняват с другите самодиви, а признават и тяхното изящество. Никога не се сливат с тълпата. Самоуверени са, но в никакъв случай надменни. Знаят, че всичко е в излъчването. Те обичат да се грижат за своето здраве - както физическо, така и ментално. Имат способността да влияят на другите позитивно и знаят, че ако искат това да се случи, те трябва да са в най-добрата си форма.

Усмихнати са! Искрени и неподправени. И без значение от годините, те остават красиви, защото са слънца, които зареждат околните с лъчите си."



С нетърпение очакваме и следващия проект на Допелхерц, който предстои да стартира до дни. Той отново ще бъде посветен на градските самодиви, но този път акцентът ще бъде поставен върху средата, в която живеят и как сами полагат грижи за нея. В главни героини в инициативата отново ще се превърнат популярни инфлуенсъри, чиито имена се пазят в строга тайна. Любопитно, нали?

*Бранд номер 1 по продажби за периода от юни 2019 до май 2021 година в категория “Витамини и минерали” по данни на Nielsen - NielsenIQ, Nielsen Market Track database, Vitamins and Minerals, MAT MAY 2020 and 2021, value sales, Germany (Copyright © 2021 The NielsenIQ Company (US), LLC. All Rights Reserved

(в материала има продуктово позициониране)