Спасете се от диабет, загасете лампата преди да заспите

Обичате ли да спите на светната лампа? Е, значи е време да преустановите този навик, защото според последни проучвания, той може да ви създаде здравословни неприятности.

Резултатите сочат, че ако спите на тъмно, можете да намалите до голяма степен риска от развиване на сърдечни заболявания, както и диабет. Специалистите съветват да загасяте всички лампи и дори да дръпнете завесите (или да спуснете щорите) преди сън. По този начин не само ще си осигурите пълноценна почивка през нощта, но и ще се спасите от страшни болести.

Причината за това е, че ако спите на светло, сърдечната ви честота ще се ускори и може дори да достигне тази, която достига през деня, когато сте физически активни. По този начин сърцето се уморява и също така може да повлияе на усвояването на инсулина следващата сутрин. Тези фактори могат да доведат до сърдечни заболявания, както и развиването на диабет.

Проучването е проведено в университет в Илиноис и в него участвали 20 души, които прекарали само една нощ на смесена светлина и ефектът върху тялото им бил крайно негативен.

Според експертите, провели експеримента, когато заспивате на светната лампа, нервната система продължава да работи, както през деня и това може до доведе до много здравословни проблеми. Включително може и да влоши качеството на съня, включително и до инсулинова резистентност.

Четете още: Д-р Емилова: Олиото създава предпоставки за инфаркт или инсулт