Автор
Ева Лъчезарова

Какво е стрес мениджмънт и защо е важно да започнете да го практикувате още днес!

Последните две години бяха истинско изпитание за нервната система на всеки един от нас, а за първи път в историята на човечеството милиарди души по света изпитваха едновременно страх, безпокойство, усещане за безпомощност и безнадеждност. От психологическа гледна точка пък при всяка глътка въздух на спокойствие, сякаш веднага се появаваше нов стресиращ фактор, а тази тенденция продължава и до ден днешен.

Един от малкото въпроси, по който всички сме единодушни безспорно е, че имаме нужда от менажиране на стреса - от ментално и физическо отпускане. Тази задача звучи сложна и изтощителна на пръв поглед, но всъщност би могла да се превърне в начин на живот, стига да имате правилните ключове, които да ви водят по пътя.

Нека първо видим кои са най-често срещаните признаци на стрес:

- Усещане за безнадеждност и/или безпокойство;
- Непрекъснато изтощение и липса на енергия;
- Лесна раздразнителност и/или избухливост;
- Трудна концентрация;
- Проблеми със съня (включително твърде малко или твърде много сън, безпричинно събуждане);
- Проблеми с апетита (занижен или повишен апетит);
- Често главоболие или проблеми със стомаха;



С времето стресът би могъл да доведе до различни заболявания, както физически, така и психически. Затова все повече лекари и психолози препоръчват въвеждането на стрес мениджмънт техники в ежедневието на всеки един от нас. Управлението на стреса всъщност представлява инкорпорирането на различни техники и навици в ежедневието, които да ни помогнат да бъдем спокойни, съсредоточени и разсъдливи.

Ето и 4 лесни стъпки, които ще ви помогнат да се върнете към спокойствието, което несъмнено носите в себе си:

1. Хранене

Начинът на хранене и хранителните продукти, които приемате имат особено важно значение за нивата на стрес, които изпитвате. Стремете се винаги да се храните по едно и също време през денонощието, хапвайте в спокойна обстановка и без разсейващи фактори като телефон или телевизор. Доказано е, че по този начин усвояването на хранителните вещества се повишава, а в допълнение към това бихте могли да превърнете храненето в релаксираща практика. Избягвайте твърде сладките храни и напитките богати на кофеин, защото те допълнително натоварват нервната система.

Малко известен е фактът, че при състояние на хроничен стрес организмът ни се нуждае от повече протеини. За това задължително включете във всяко свое хранене продукти като месо, риба, яйца, бобови култури, леща, ядки и семена.



Избягвайте силно рафинираните храни и тези, които съдържат скрита захар. Сред тях са белият хляб, пастата, шоколадът, бисквитите бонбоните и дори различните консерви. Може би не знаете, но в балсамикото също има захар. Можете ли да си представите колко скрити "сладости" има в ежедневната ни диета? Заменете ги с пълнозърнест хляб, ориз, овесени ядки и свежи плодове и зеленчуци.

Добра идея е да включите в ежедневната си програма за стрес мениджмънт и подходящи хранителни добавки като Допелхерц® актив Спокоен Ден и Допелхерц® актив Спокоен сън Плюс, които допълнително да успокоят нервната система, за да я подготвят за всички предизвикателства на деня.


Допелхерц® актив Спокоен Ден съдържа натурални екстракти от златен корен, маточина и цветове на хмел, които по естествен начин намаляват нервното напрежение. Хранителната добавка съдържа и L-триптофан, който пък е доказан помощник за по-добро настроение и умствена активност. Продуктът е обогатен още с магнезий и витамин В6. Допелхерц® актив Спокоен Ден намалява чувството за отпадналост и умора, подобрява функцията на нервната система, способства за нормалното протичане на метаболитните процеси и производството на енергия. За разлика от други подобни продукти не води до привикване или сънливост през деня.



Допелхерц® актив Спокоен сън Плюс е препоръчителна хранителна добавка при безсъние. Ако заспивате трудно, събуждате се без причина или имате нарушения в качеството на съня, продуктът със сигурност ще ви бъде от полза. Той съдържа натурални екстракти от маточина, лавандула и хмел. Етеричните масла в листата на маточината намаляват стреса, усещането за безпокойство и безсънието. Лавандулата е известна със своите успокояващи свойства. При създаването на Допелхерц® актив Спокоен сън Плюс са използвани единствено шишарките от хмела, които подпомагат заспиването и поддържането на пълноценен сън. Природните екстракти в хранителната добавка са съчетани с мелатонин, витамин В6 и магнезий. Мелатонинът регулира по естествен път ритмите в организма. Синтезът му зависи от количеството околна светлина - на светло нивата му са ниски, а на тъмно те стават по-високи. Поради ежедневната употреба на изкуствена светлина от различни монитори и телефони обаче, синтезът на мелатонин често не е правилен и за това понякога се налага прием под формата на хранителна добавка.

2. Бъдете физически активни

Редица изследвания показват, че физическата активност намалява нивата на стреса по естествен път, а добрата новина е, че не е необходимо да участвате в маратон или да посветите цялото си свободно време на фитнеса. Почти всеки вид физическа активност може да ви успокои и да стимулира производството на ендорфини - хормоните на щастието. Имайте предвид, че ако водите изключително застоял начин на живот, дори и при 10 минути движение на ден ще забележите разлика. В останалите ситуации е достатъчно да правите упражнения 30-40 минути от 3 до 5 пъти седмично.

Изключително важно е да не правите упражненията механично, а да се свържете с тялото си и да практикувате избрания от вас спорт осъзнато.



Ето и няколко идеи, които ще ви помогнат да се движите повече в ежедневието си:

- Танцувайте на любимата си песен;
- Ходете пеша до магазина;
- Избирайте стълбите, а не асансьора винаги, когато можете;
- Намерете приятел/ка, с който да се упражнявате заедно;

3. Обърнете внимание на отношенията си с околните

Много често, когато изпитваме стрес, интуитивно се затваряме и предпочитаме да страним от околните. Психолозите обаче споделят, че социализирането играе изключително важна роля за намаляването на стреса. Те препоръчват да имате или да изградите връзки, в които се чувствате в безопасност и разбрани. Именно тези усещания изпращат на тялото ви посланието, че не се намирате в опасна ситуация, което го успокоява.

Специалистите препоръчват да поддържате контакти с хора, които ви насърчават и пред които не се притеснявате да показвате емоциите си.



Ето и няколко идеи в тази посока:

- Поканете колега на обяд;
- Свържете се с приятелка, с която отдавна не сте се виждали;
-Поканете свои близки на разходка или на преход в планината;
- Отделете всяка седмица от времето си, за да се видите поне с една приятелка;
- Потърсете възможности да се запознаете с нови хора - запишете се за интересен курс или клуб;
- Включете се в доброволческа акция;

4. Направете си списък с неща, които ви успокояват

Всички сме различни и всеки от нас подсъзнателно или не е наясно с нещата, които му носят най-голямо разтоварване. Нашият съвет е да си направите списък с нещата, които ви действат най-добре и когато подготвяте седмичния си график съзнателно да включите в него поне три от тях.

Ето и нашия примерен списък:

- Разходка сред природата;
- Медитация;
- Масаж;
- Гледане на комедийни филми;
- Театрални представления;
- Поддържане на дневник;
- Дигитален детокс - поне един ден седмично, през които да оставите телефонът си да почива;



Не забравяйте, че е важно да правите неща от своя списък за успокоение, дори когато не се чувствате напрегнати, така дори и животът да ви изправи пред неочаквани предизвикателства, ще имате менталния и физически ресурс да се справите с тях.

(в материала има продуктово позициониране)