Автор
Христина Кирилова

Ексклузивно: Владо Карамазов взима фотоапарата и отива да снима войната в Украйна

"Като фотограф изпитвам теглене към разрухата, миналото и нищетата. От месеци разсъждавам защо е така. Намерих отговора. Заради особената атмосфера, която витае около разрухата и заради истината, която осъзнаваш, че това е дело на жестокостта на човека. За мен това е стряскащо. Все едно да отидеш точно на линията която разделя живота и смъртта. Две пространства.

Едното светло и миришещо на трева, другото тъмно и миришещо на леш. Улових, че на 42 години съм неподготвен за тази част на човечеството. Част, която ако се заровиш в миналото виждаш, че я има и че е нормална. И точно като дете, което го е страх и същото време е любопитно аз отивам към тези места. Вече съм сигурен, че в моя живот ще има война, която ще е толкова близо, че ще усещам мириса ѝ. И някак може би се подготвям за това. И усещам как страхът лесно може да бъде заменен с доста противоположни състояния.

Дано не съм прав, но по-добре е човек да е допускал тези мисли в главата си, отколкото да живее бягайки от разрухата.
Това не са мрачни мисли, а по-скоро позитивни и трезво мислещи", с тези думи актьорът Владимир Карамазов, съобщи че се подготвя за най-тежкото изпитание в живота си, а именно да се сблъска с ужаса на войната.

Той не уточнява дали ще отлети за Украйна, за да увековечи трагедията и страховитата атмосфера от военните нападения, или както много от нас, е разтревожен, че адът е толкова близо до България. И все пак подсказва, че вероятно ще се случи първото. Едно обаче е сигурно - като артист и като фотограф, който диша за въздействащите кадри, преживява тежко човешката трагедия и ужаса, който цари през последните седмици. А най-добрият начин, по който може да го покаже, е да запечата разрухата с обектива си.

Припомняме ви, че Владо Карамазов, освен един от най-обичаните актьори на България, е и изключително успешен фотограф, като вече може да се гордее с цял куп награди за красивите си кадри. Преди дни получи номинация за тазгодишното издание на престижната надпревара на сп. Smithsonian в категория "Хора", а кадърът му под надслова Our Fathers (“Нашите бащи“) е от магичните Родопи, с които Карамазов спечели журито и миналата година.

Четете още: Дейвид Бекъм даде Инстаграм профила си на украинска лекарка