Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да открием навреме хроничното бъбречно заболяване

Знаете ли, че бъбреците ви филтрират около 1500 литра кръв в денонощието? Въпреки малкия си размер, ролята им е огромна, тъй като именно те пречистват тялото от ненужното.

Повече от 840 милиона души в света обаче нямат тази привилегия, защото страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Те са с около 80% повече от броя на хората с диабет и около десет пъти повече от броя на тези с рак.

Официална статистика за България, проведена преди около 10 години, не е по-добра. Според проучването от преди десетилетие страната ни е на едно от първите места в Европа по честота на заболяването - 13% от хората у нас имат ХБЗ (или около 700 000 българи).

Диабетът, хипертонията и затлъстяването за трите основни причини за болестта, която, ако се хване навреме, може да бъде овладяна. В противен случай може да доведе до нужда от трансплантация или пък диализа. Всичко това налага да се вземат мерки за ранно диагностициране на пациентите и навременно лечение.

Какви следва да бъдат те разказва днес в „Код здраве” проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ "Александровска" и Председател на Българско нефрологично дружество.

Кой е проф. Емил Паскалев накратко:

Проф. д-р Емил Паскалев е нефролог и от малкото специалисти у нас, които осъществяват лечение на трансплантирани пациенти. Научните му интереси са в областта на бъбречната трансплантация, диализата, имуносупресивната терапия, усложнения при бъбречна трансплантация и при пациенти на хемодиализа, хроничното бъбречно заболяване, редки бъбречни заболявания и др. Към момента е началник Клиника по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ "Александровска" и Председател на Българско нефрологично дружество.