Уилям и Чарлз са в шок: Няма да повярвате какво направи кралица Елизабет II на панихидата на принц Филип

Измина почти година от смъртта на принц Филип. Той пое последния си дъх на 9-и април, точно два месеца преди да навърши столетие и малко преди рождения ден на съпругата му кралица Елизабет Втора.

От този момент нататък Нейно Величество намали драстично публичните си появи, а здравословното ѝ състояние изглежда, че се влошава. Но в памет на любимия си събра сили и кураж, за да присъства на панихидата му, която се състоя вчера в параклиса "Сейнт Джордж" в двореца Уиндзор. Това беше първата поява на Елизабет от месеци насам, а решението, че ще почете съпруга си публично, е било взето буквално часове по-рано. Съществуваха съмнения дали кралицата ще присъства, заради влошеното ѝ здравословно състояние. Както вече знаем, тя посещава все по-рядко официални събития, тъй като ѝ се налага да използва инвалидна количка, за да се придвижва. Но за да запази честта си, тя отказва светът да я вижда в подобна светлина.

Затова можем единствено да се възхищаваме на силата ѝ и за начина, по който излеждаше вчера - безупречна, каквато е била винаги. А какво успя да шокира кралското семейство? Подкрепата ѝ към член от фамилията, който беше отритнат от всички.

Елизабет предпочела именно принц Андрю, аутсайдерът на семейството, да я придружи до мястото ѝ в параклиса. И така, въпреки делото за сексуално насилие и отнетите му титли, двамата вярваха под ръка, което предизвика огромен шок не само сред зрителите на службата, но и на други членове от фамилията. А според източници, принц Чарлз и принц Уилям били просто ужасени. Според кралски експерти, това бе начинът Нейно Величество да покаже приемственост към сина си, докато той настоява да заеме централно място в панихидата на баща си.

Припомняме ви, че принц Андрю беше принуден да се оттегли от светския живот и да се откаже от всичките си титли заради скандалните обвинения в педофилия срещу него. Ето защо фактът, че именно той придружи Нейно Величество до мястото ѝ пред очите на цял свят беше меко казано шокиращ за останалите кралски особи. Особено за Уилям и Чарлз, които ревностно бранят авторитета на Елизабет и на семейството. Те силно се надявали, че Андрю няма да бъде в центъра на вниманието при първата си публична поява след края на делото. Но се случи точно това, а кралицата доказа подкрепата си към него.

"Това бе нейният начин да каже безмълвно: "Добре, провалил си се и това е позорно. Но ти си мой син", според някои кралски експерти. Също така Нейно Величество е целяла да поакже, че въпреки грандиозния скандал, Андрю все още има място на всички събития, които са важни за кралското семейство.

Кралицата от своя страна запази пълно самообладание, макар и тъгата ѝ да се четеше в очите ѝ. За събитието, освен помощта на сина си, тя използва и бастун за придвижване.

На панихидата присъстваха всички популярни личности от фамилията - принц Уилям, Чарлз, Камила, Кейт Мидълтън, принц Джордж, принцеса Шарлот, принцеса Беатрис и много други. Но въпреки че паметта на принц Филип беше почетена от всички тях, липсата на принц Хари и Меган Маркъл определено се забелязваше. Другият член от семейството, който не се появи на церемонията, бе херцогинята на Йорк и бивша съпруга на принц Андрю - Сара Фъргюсън.

Четете още: Тялото никога не лъже: Ето кои участнички Виктор харесва наистина