Добре дошла, пролет! Добре дошла, Цветница!

Толкова съм щастлива, че отново си тук. Точно когато изглежда, че зимата никога няма да свърши и че завинаги ще носим пуловери, палта, шапки, шалове и всякакви други обемни дрехи - внезапно се промъква пролетта. Без предупреждение по дългите безплодни клони започват да се появяват малки, почти незабележими пъпчици. Тук-там се забелязват издънки на минзухар, нарциси и диви теменужки, магически изникващи от привидно мъртвата земя - приказна гледка за изморените ми от зимата очи. Сладките звуци на пойни птици започват да изпълват сутрешните пространства, а пролетните дъждове създават вкусен, земен парфюм, който не се повтаря през нито един друг сезон.

И да, именно Цветница е празникът, след който истински започвам да усещам уханието на пролетта с всичките цветове, които тя предлага, да чувам всяка една сладкопойна чучулига и да усещам топлината на слънцето. Ако трябва да опиша пролетта с една дума – за мен това е Цветница. Истински празник! Вече я чакам, не знам за вас!
И както украсявам и подреждам дома си за семейните ни празници или Коледа, със същия ентусиазъм подготвям къщата за Цветница и пролетта. Опитвам се да вкарам част от слънцето, свежия въздух и енергията на новия сезон в дома, като започна с голямото пролетно почистване, след което буквално успявам да вдишам този приказен сезон и да го "населя" във всяка една стая.

След това с помощта на естествени материали, ранни цветя, мъх, малки клонки украсявам всеки едни ъгъл на моята любима крепост.


Обожавам да създавам тематична украса и за масата. Тази година стръкче малки, очарователни и ароматни диви теменужки се превърнаха в основна тема за декорация. Едно толкова мъничко цветенце с кадифено виолетово венче, нежен аромат и фино стъбълце пробрази дома ми, трапезата ми и любимите на цялото семейство домашни сладки. За пореден път малката теменужка ми напомни, че “дяволът е в детайлите”, точно като при рецептата ми за домашни тарталети.

Да, нищо не казва пролет повече от деликатна кошничка с ягоди, мента и малки диви теменужки. За да имате перфектната кошничка обаче, трябва да замесите перфектното тесто и да не пренебрегвате отново детайлите, като изберете правилно маслото. Аз винаги залагам на най-доброто, което аз лично съм открила на пазара – Lurpak – чисто масло, произведено от 100% свежо мляко, добивано в собствени ферми в Дания, където тревата е пролетно-свежа практически през цялата година.

То има онзи млечен вкус, който придава на храните приготвени с него този вълшебен нюанс на масло, който толкова обичам.



Останалото е лесно! Запретнете ръкави, замесете кошнички за тарталети, не се плашете че е трудно, защото не е и се насладете на пролетта. Такава, каквато сами си я "забъркате". Ето и моята рецепта:

За тестото:
250 брашно
100 г пудра захар
1/4 чаена лъжица сол
125 г меко масло Lurpak
1 яйце



За крема:
300 г маскарпоне
200 мл течна сметана (аз използвам Arla Pro., защото има чудесен млечен вкус и е невероятно стабилна при разбиване)
пудра захар или мед на вкус

За завършване: пресни ягоди, мента, цветя


Приготвяне на тестото и оформяне на тарталетите:

В купа се смесват брашното, пудрата захар и солта. Добавя се маслото Lurpak и се намачква заедно със сухите съставки с помощта на вилица. Добавя се яйцето и всичко се разбърква с вилицата докато съставките се слепят и започне да се образува тесто. Тогава с ръце се дооформя тесто, което ще бъде меко и леко лепкаво. То се оформя на диск, увива се в стреч фолио и се охлажда минимум 1 час в хладилник.

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 4 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 8-9 см. Кръговете се поставят във форми за тарталети. Тестото се притиска леко по дъното и стените на формите. Излишното тесто по края се изрязва с нож. Изрезките от кръговете и ръба на тарталетите се замесва отново за кратко, разточва се пак и се изрязват още кръгове, докато се оформят 12 тарталети. Ако в помещението е топло, хубаво е оформените тарталети да се охладят в хладилник 15-20 минути преди печенето.

Фурната се нагрява на 180ºC с опция топъл въздух или на 200ºC със загряване на горен и долен реотан. Дъното на тарталетите се надупчва на няколко места с вилица. Слагат се в тава, която се поставя на средно ниво в предварително загрятата фурна. Пекат се 12-14 минути или докато придобият златисто-кафяв цвят. Ако по време на печенето тестото се надигне от дъното на формите, то се набожда с вилица още веднъж на няколко места. Готовите тарталети се охлаждат на стайна температура във формите и тогава се освобождават от тях. Могат да се приготвят до седмица предварително и да се съхранят покрити на стайна температура.

Запълване на тарталетите с крема:

Тарталетите се подреждат в тава или подходящ поднос. Сметаната Arla Pro се разбива докато образува стабилно стоящи меки връхчета, смесва се с маскарпонето и се подслажда на вкус. С получения крем се запълват тарталетите и се декорират с пресни ягоди, пресни листа мента и цветя.

Накрая не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая приказна пролет и весели празници! И не забравяйте за детайлите!



(в материала има продуктово позициониране)