Автор
Радина Василева

Код здраве: Отбелязваме Световния ден на хемофилията

17 април е обявен за Световен ден на хемофилията и се чества от 1989 г. по инициатива на Световната здравна организация.
Една история - тази за сина на последния руски цар Николай II и съпругата му Александра Фьодоровна - Алексей Николаевич, е една от най-известните, свързани със заболяването.
Петото дете и единствен син на императора и неговия лечител - мистичният монах Григорий Распутин, завинаги ще останат в миналото, за което ще се помни. По онези времена хемофилията все още е била болест, водеща до летален изход. Продължителността на живота не е надхвърляла 14-15 години. Това, както можете да си представите, е било нещо крайно неприемливо за репутацията на царското семейство и за наследника на престола. Затова, когато Распутин е представен пред царица Александра и успява да я убеди, че може да помогне да спре кървенето на сина ѝ, на практика придобива огромна сила. А това, на свой ред, е едно от събитията, които спомагат за падането на руската монархия и възхода на болшевиките. Тези събития се случват в края на 19 и началото на 20 век.

В следващите минути ще проследим възхода на медицината по отношение на откриването, проследяването и лечението на болестта хемофилия. За целта Радина Василева разговаря с Ръководителя на Експертен център за редки заболявания в СБАЛХЗ (Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания) проф. Тошко Лисичков.

Вижте какво споделя професорът в предаването „Код здраве” тук:

Кой е днешният ни гост накратко:
Проф. Тошко Желев Лисичков е ръководител на Експертен център за редки заболявания (коагулопатии и редки анемии) към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания София. Доктор е на медицинските науки по клинична и трансфузионна хематология.
Бил е директор на Националния център по хематология и трансфузиология, Национален консултант по трансфузионна хематология, Представител на България в Специализирания комитет по трансфузионна хематология към Съвета на Европа – Страсбург.
Автор на множество монографии, брошури, статии и презентации на световни конгреси по клинична и трансфузионна хематология. Ръководител на над 100 едноцентрови и многоцентрови клинични проучвания.