Очаквайте Код Здраве с д-р Мустаков: Кога и защо се стига до хистаминова непоносимост и как да се справим с нея?

Случва ли ви се често да изпитвате подуване, гадене, задух, ринит, главоболие или поява на нетипични обриви след консумация на храни и напитки? Може да си помислите, че храната е била развалена или пък, че сте алергични. Но всъщност, при по-задълбочени изследвания може да се окаже, че причината за това е нещо съвсем различно. Термин, който може и да не сте чували - хистаминова непоносимост.

Освен по-малко известна от алергията, с която често свързваме вече споменатите симптоми, хистаминовата непоносимост е една от най-трудните за идентифициране.

Хистаминът се съдържа в доста храни, а ензимът диаминоксидаза (ДАО) в организмът ни спомага за неговото разграждане. Когато има дефицит на този ензим или настъпил процес свързан с подтискането му, хистаминът не може да бъде разграден достатъчно бързо и това води до проява на симптоми, свързани със състояние наречено хистаминоза/хистаминова непоносимост.

За щастие, съществуват продукти, които да спомагат облекчаването на симптомите съпътстващи този проблем и по този начин помагат да живеем по-лесно с него. Продуктът „Даозин“ е първият в света препарат, прилаган при хистаминова непоносимост и е чудесен пример за хранителна добавка, която да използваме при вече установен проблем с обработването на хистамина.Ако се чудите как да различите хистаминовата непоносимост от алергията, кои храни съдържат хистамин, към кои специалисти да се обърнете при съмнение и как по-лесно да живеете с нея, ако вече е била диагностицирана, не пропускайте следващия епизод на Код здраве! В него ще ни гостува специалистът, алерголог – д-р Тихомир Мустаков, който има дългогодишен опит в сферата и над 20 годишен опит в УМБАЛ „Александровска“, който ще ни помогне да открием всички отговори, около тази така интересна и не толкова добре позната тема.Д-р Тихомир Б. Мустаков (алергология, детски болести)

Роден в гр. София през 1965 г., женен, с две деца. Завършил с отличие средното си образование в НПМГ София, профил биология (1982), медицина - Медицинска академия - София (1988).


Специализация и обучение


Специализация по детски болести: - Научен Институт по педиатрия. Призната специалност по педиатрия (1998) Специализация по алергология: Клиника по Алергология и Клинична Имунология, Александровска болница, София. Призната специалност по алергология (2000) Обучение по алергология: Клиника по алергология, Университетска болница Грьонинген, Холандия. (1994-95). Международни курсове по алергология на EAACI: Бялисток (Полша, 1998), Ферара (Италия, 1999).


Професионален опит

Cпециалист - алерголог - от 2000 г., придобита специалност по детски болести през 1997 г. Работил като педиатър в Самоков, ДО на III-та Поликлиника - гр. София.

От 1992 г. до момента УМБАЛ "Александровска" - Клиника по алергология и клинична имунология, старши асистент, детско-юношески кабинет. Регистрирана частна практика - от 1992 г


Научна работа

Над 30 съобщения, публикации и резюмета, участие в 2 монографии в областта на патофизиологията и лечението на алергичните болести в детската възраст. Участие в множество национални и международни алергологични конгреси и конференции.


Членство в организации

Български лекарски съюз (от 1991). Научно дружество по алергология и клинична имунология - България (от 1992). Асоциация “Астма” (от 1992). Европейска Академия по Алергология и Клинична Имунология (от 1993). Българо-Холандска Алумни Асоциация (председател) (от 1997). Европейско Респираторно Дружество (от 2001).(в материала има продуктово позициониране)