Автор
Woman.bg

Истинска история: Мъжете не ме възприемат като жена

„На 27 години съм, но не съм имала сериозна връзка досега. Никой не ми го е и предлагал. Това ме кара да се замисля, че нещо не ми е наред. Разбирам, че проблемът не е във физическата ми красота – достатъчно привлекателна съм. Но забелязвам, че мъжете не ме възприемат като потенциално „гадже“. Например с една моя необвързана приятелка те се държат съвсем иначе – флиртуват, канят я тук и там… Очевидно е, че тя ги интересува, докато мен сякаш не ме забелязват. Макар да съм весела, усмихвам се, шегувам се…“

Т., на 27 години

Ето коментара на психоаналитик, с когото се консултирахме:

Разбира се, проблемът не се корени във външния вид и във физическата красота. Но сравняването с приятелките ви също няма да ви даде верния отговор. Аз бих си задала следния въпрос – какво правите, та мъжете да не ви обръщат внимание? Как го правите?

Понякога дори и малките поведенчески модели показват, че момичето не е готово за връзка, не търси такава. Тя сякаш казва „Не се опитвай да ме заговориш или да ме поканиш на среща“.

Бих ви предложила да поработите с психолог, за да имате възможност да се погледнете отстрани, да се научите да разбирате себе си по-добре. Това ще ви помогне и да се самопрезентирате по-ефективно – ако се установи, че имате проблем с това.

От писмото ви не мога да установя категорично причината, защо сте се оказали в такава ситуация. Мога само да предположа: вие не сте писали, че вие самата искате да имате връзка или че сте се влюбвала, но мъжът не ви е отговорил със същото. Вие пишете само, че никой не ви е предлагал да имате връзка и че това на вашата възраст е „странно“. Може би мъжете просто не усещат вие да се интересувате от тях?

Ако наистина това е проблемът, когато приемете естествената си потребност от близки отношения, вие непременно ще срещнете същата потребност у друг човек. Видимо ви липсва опит и разбиране на потребностите ви, не разполагате с възможности за самоизразяване и изразяване на емоциите си, върху което трябва да се поработи. Но вие сте способна да привлечете вниманието на мъж – стига наистина да го поискате.

Четете още: 5-те най-срещани вида мъже-неверници