Автор
Кристина Кирова

Въпреки победата: Украйна няма да бъде домакин на Евровизия 2023

Въпреки че Украйна спечели безкомпромисно тазгодишното издание на конкурса "Евровизия", тя няма да бъде домакин на шоуто през 2023 г. Известно е, че всеки път събитието се провежда на територията на страната, която е победила предишната година. Уви, тази традиция ще трябва да бъде нарушена през следващата година заради продължаващата война в Украйна.

В момента организаторите проучват дали е възможно "Евровизия" да бъде проведена във Великобритания, която остана на второ място. От конкурса публикуваха официално изявление, което гласи:

"След победата на Украйна в „Евровизия“ през май, Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) анализираше опциите за домакинството на състезанието през следващата година заедно с обществения оператор на страната – UA:PBC. Той вече е приемал събитието през 2017 и 2005 г. В популярна традиция се превърна победителят да домакинства конкурса през следващата година, но изпълнявайки определени критерии като сигурността на публиката, участниците и всички партньори.

Предвид продължаващата война от началото на руската инвазия, EBU се консултира със специалисти от трети страни. „Евровизия“ е една от най-сложните за провеждане ТВ-продукци в света – нужни са хиляди хора, както и целогодишна подготовка. След обективен анализ, с дълбоко съжаление съобщаваме, че предвид настоящите обстоятелства, критериите не могат да бъдат изпълнени от украинския обществен оператор".

View post on Instagram
 

Четете още: Не произлизаме от маймуните ли? Няма да повярвате какво направи тази! (видео)