Този зеленчук има красив лилав цвят и деликатен аромат. Той е основната съставка на ястията в далечна Индия и бедните африкански страни. Може би се досетихте, че става дума за патладжана, който е известен още като "любовна круша".
Преди всичко си струва да припомним, че патладжанът е богат източник на биофлавоноиди, които предотвратяват различни видове кървене, възстановява артериите и предотвратява инсулти.
Патладжанът е източник и на калий, манган, мед и витамини С, К и група В. Богат е и на антиоксиданти. Антоцианините могат да се видят с невъоръжено око – те са отговорни за наситения цвят на кората на зеленчука. Други, като насунин, неутрализират свободните радикали, предпазват клетъчните мембрани и намаляват риска от рак. Високото съдържание на фибри подобрява чревната функция и помага при запек.
)
Патладжанът е незаменим и при лечение на застой на кръвта чрез разтваряне на кръвни съсиреци. Той предотвратява прекомерния растеж на тъканите в матката, като тумори и фиброиди. Особено ефективен е при лечение на уринарно и ректално кървене. Използва се и за лечение на дизентерия и диария.
Патладжанът е известен и със своите пречистващи свойства, като подпомага работата на черния дроб и бъбреците. Въпреки че "любовната круша" е нискокалорична, тъй като в 100 грама съдържа малко над 20 килокалории, тя е трудна за смилане. Следователно е необходима термична обработка. Печенето, пърженето или варенето не само помага за храносмилането, но и неутрализира токсичния соланин, който може да причини главоболие и повръщане.
)
Хората, които са особено чувствителни към този алкалоид, могат да изпитат странно чувство на разсеяност и загуба на концентрация. За тези, които са стресирани, патладжанът ще помогне за освобождаване на напрежението и ще донесе релаксация след часове на фокусирана работа. Жителите на тропиците все още използват успокояващите и отпускащи ума свойства на патладжана в изключително стресови моменти.
Патладжанът действа и като афродизиак - той стимулира сексуалното желание както при мъжете, така и при жените. Малко хора знаят за това, но определено тази информация ще ги зарадва.
Четете още: Здраве 5 типа заболявания, които черешите лекуват, и кога не трябва да ги ядем