Автор
Антония Дамянова

5 типа заболявания, които черешите лекуват, и кога не трябва да ги ядем

Освен с незаменимия си вълшебен вкус черешите могат да се похвалят и с уникалните си ползи за здравето. Колкото и полезно обаче да е това очарователно малко плодче, е добре да знаем както какви болести лекува, така и кои хора трябва да избягват консумацията му.

Проблеми с метаболизма

Изумителните си качества черешите дължат особено много на калия - вещество, което има изключителна роля за метаболитните процеси, както и за баланса на течностите в организма.

Анемия

Тези любими пролетни плодове са богати и на желязо, което ги прави изключителни помощници в борбата с анемията.

Заболявания на пикочно-половата и храносмилателната системи

Черешата е чедесно средство за профилактика на заболявания на пикочно-половата система. Освен това черешите влияят благоприятно на храносмилането и имат леко слабително действие.

Онкологични заболявания

Черешите предпазват от развитието на онкологични заболявания. Те потискат появата на ракови клетки в организма.

Кашлица и астма

В черешите има и много витамин В, благодарение на който можете да излекувате лоша кашлица, да потискате симптомите на астма и да облекчите задух.

При какви заболявания не бива да се консумират череши

Черешите не се препоръчват на диабетиците. Прекомерната им консумация от тях може да причини пристъп. Хората със заболявания на стомашно-чревния тракт, като гастрит, язва и др., също трябва да внимават с похапването на череши.



По препоръка на д-р Инна Михайлова приемът на череши при здравия човек не бива да надвишава 300 грама на ден!

Четете още: Отслабваме 6 кг за пет дни с тази черешова диета