Ани Лейбовиц снима Олена Зеленска за Vogue: зелените очи на украинската сила в едно специално интервю

За нея говори целият свят, а Украйна я боготвори. Тя е изискана, красива, умна, нежна и харизматична. Чарът и стилът ѝ привлякоха вниманието към нейната личност и извън границите на родината ѝ, която вече няколко месеца се тресе под грохота на войната. Сега ликът ѝ огря корицата на модната библия Vogue, за която Олена Зеленска – съпругата на украинския президент – Володимир Зеленски, даде и първото си интервю.

Тя винаги е предпочитала да стои извън светлините на прожекторите, но случващото се в страната ѝ я принуди да излезе смело до своя любим и да заяви позицията си по редица политически и общочовешки въпроси. И няма как да не го направи, особено когато мъжът до теб е начело на държава, в която загиват мирни граждани. Държава, която се бори до кръв за свободата си.

View post on Instagram
 


И докато повечето звезди дават интервюта за списанието, обгрижвани от фризьори, гримьори и съблазнителни коктейли в ръка, Олена Зеленска говори пред изданието в силно охранявана зона, до която се пътува с часове, минава се през множество контролно-пропускателни пунктове и през лабиринти от мрачни коридори, застлани с чували с пясък и войници.

"Това са най-ужасните месеци в моя живот и в живота на всеки украинец", споделя тя. "Честно казано, не мисля, че някой е наясно как сме се справили емоционално. Ние очакваме с нетърпение победата. Не се съмняваме, че ще победим. И това е нещото, което ни кара да продължаваме", допълва Зеленска.

View post on Instagram
 


Неотдавна тя пътува до Вашингтон, където се срещна с президента Байдън, първата дама д-р Джил Байдън и държавния секретар Антъни Блинкен.

Тогава в обръщението си към Конгреса тя отбеляза, че говори като майка и дъщеря, а не само като съпруга на президента.



Показа разтърсващи снимки на украински деца, убити от руски ракети, сред които и четиригодишно дете със синдром на Даун. „Моля за нещо, което никога не бих искала да поискам: Искам оръжия – оръжия, които няма да се използват за водене на война на чужда земя, а за защита на собствения дом и правото да се събудиш жив в този дом“, заяви през сълзи тогава Олена Зеленска, която се опитва всячески, заедно със съпруга си, да убедят западните съюзници на Украйна да се включат още по-дълбоко в един конфликт, който не показва признаци на скорошно разрешаване.

Нека да припомним още, че в началото на юни, в една от първите си публични изяви след инвазията, Зеленска отдаде почит на около 200 украински деца, загинали във войната, като произнесе разтърсваща реч пред опечалени от жестоката загуба родители, пред киевската катедрала "Света София".



По повод появата на Олена Зеленска в престижното списание Тетяна Соловей, бивша редакторка на Vogue Украйна, живееща в Лондон, казва, че е от изключително значение женските гласове в тази война да бъдат чути.

От съображения за сигурност Зеленска и децата ѝ не общуват с Володимир, нито с родителите си. За интервюто обаче Олена и съпругът ѝ се срещат. В момента младата жена е инициатор и ръководител на програми за обучение на специалисти по психично здраве и за обучение на лица, които са на първа линия, включително учители, фармацевти, социални работници и полицаи.

View post on Instagram
 


"Уважавах избора му и разбирах, че това е важна стъпка за него. В същото време усещах, че животът ми и този на семейството ми ще се промени доста радикално. Промяната щеше да бъде дълготрайна и доста сложна", разказва тя. "Знаех, че ще има много работа за мен, и бях права", споделя още Олена пред списанието.

Разказва и за спокойните дни преди войната, които двамата със съпруга ѝ са споделяли заедно – такива са концерт на Адел в Лисабон, пътуване с приятели до Краков, за да видят Maroon 5, гледане на любими филми с цялото семейство, сред които "Форест Гъмп", "Мостовете на Медисън".



"Живеехме щастлив живот и никога не сме мислили, че това ще се случи. Но имаме надежда", отбелязва тя в интервюто.

Сега повече от всичко на света Зеленска иска войната в родината ѝ да свърши и животът там да продължи по стария си и нормален ход. Олена вярва и в нещо друго. Нещо, което тя ежедневно показва и с думи, и с действия. А именно, че силата не винаги е в твърдия юмрук и в железния спусък. Тя е и в усмивката и топлотата на сърцето, във финеса и състраданието, в мекотата на погледа и красотата на женската душа.

Четете още: Внучката на Елцин се оказа невероятна красавица!