Автор
Кристина Кирова

Учени разгадаха мистерията: Защо щастливото дете се превръща в кисел тийнейджър?

Знаем, че преходът от детство към зрялост, наречен още пубертет, е труден. Независимо от средата и характера на подрастващия човек, тези години никога не преминават лесно и без вътрешни противоречия, които често прерастват и в противоречия с околните, най-вече с родителите. Но какво кара децата да се променят толкова драстично в тийнейджърските си години и как може едно щастливо човече да се превърне в кошмарен, кисел и мрънкащ тийнейджър? Учени от Кеймбриджкия университет най-накрая дадоха отговор на тази мистерия.

Според скоро проведено проучване, в което са участвали над 90 000 души между 10-годишна и 80-годишна възраст, тийнейджърите изпитват най-силен спад на чувство за щастие. Макар и по принцип връхлитането на депресия и стряскащо силното усещане за неудовлетвореност от живота да е възможно на всяка една възраст, учените открили, че при хората, намиращи се в пубертета, те са най-силно концентрирани. А на какво се дължи това?

"В тийнейджърските си години, си постоянно притеснен, заради идеята да се впишеш в обществото (сред съучениците си). Страхуваш се да не бъдеш съден от другите заради начина, по който изглеждаш или заради действията ти. Страхуваш се да не бъдеш отхвърлен. В този период от живота децата се тревожат изцяло за това как ще изглеждат в очите на другите. Всичко това рефлектира върху чувството за удовлетвореност от живота.", споделя ръководителят на проучването д-р Ейми Орбен.

От проучването става ясно още, че тийнейджърите под 16-годишна възраст имат най-силно и бързо променливи настроения. Нещо повече, по-голямата част от тях смятат, че възрастта, в която смятат, че ще бъдат най-независими и щастливи, средно, е 24 г.

В заключение, резултатите от изследването сочат, че човек е най-щастлив в ранното си детство, след това се наблюдава сериозен спад в чувството на удовлетвореност от живота през тийнейджърските години, а след това нивото е средно, тъй като хората са преуморени от работа и притеснени от финансови въпроси. А след това щастието се завръща отново в по-късна зрялост.

Четете още: Дами, ето какво ви пречи да бъдете лидери!