Британците масово се отказват от домашните си любимци

Центровете за връщане на животни във Великобритания се пълнят все повече с изоставени домашни любимци. Причина за това е задълбочаващата се криза с разходите за живот, което принуждава все повече британци да се разделят с любимите си четириноги.

Към момента само в Лондон 206 кучета и 164 котки са под грижата на въпросните центрове, управлявани от благотворителната организация Battersea.

Подобна е ситуацията и в други центрове в цялата страна. В някои от тях дори са регистрирани рекордни запитвания за връщане на кучета и котки. На Острова в момента се случва най-тежкото свиване на жизнения стандарт от 60-те години на миналия век. Това принуждава много собственици да свият разходите си за храна и да спестят стотици лири, които се налага да плащат за ветеринарни услуги.



"Опасяваме се, че това ще бъде все по-често срещана причина хората да водят кучетата си в Battersea", споделя Стив Крадок – ръководител на центъра в югозападен Лондон.

Твърде скъпи за джоба на британците се оказват и екзотичните домашни любимци като змии и гущери. Сред грижите за такива животни са специализираното отопление и осветление, което допълнително увеличава списъка на собствениците им с покупки, удовлетворяващи оптимално нуждите на любимците им.

Тази тенденция във Великобритания, известна с любовта си към животните, идва в момент на икономическа криза, когато домакинствата се подготвят да посрещнат три пъти по-високи сметки за енергия през януари 2023 г. спрямо миналата година, а това неминуемо ще засегне доходите на всеки жител на страната.



Dogs Trust, който в момента разполага с 692 кучета, нуждаещи се от дом в 21 центъра в страната, заяви, че за последен път подобно явление се е наблюдавало след финансовата катастрофа през 2008 г.

"Кризата с разходите за живот ни връхлетя много по-бързо, отколкото хората са очаквали", заяви оперативният директор на Тръста Адам Клоус. Натискът е толкова голям, че благотворителната организация обмисля възможността да разшири фонда за спешна помощ, който обикновено е предназначен за хора, получаващи социални помощи, като включи повече хора със средни доходи.

Според друга благотворителна организация – Woodgreen, молбите за осиновяване на животни са намалели до 100 на месец от около 10 000 по време на пандемията.

Въпреки че все още не забелязват това, благотворителните организации за животни се опасяват най-вече от това, че свиването на жизнения стандарт съвсем скоро ще се отрази негативно върху даренията.

Четете още: Хари пише книга, която ще преобърне живота на всички в кралското семейство