Васко Жабата чака 20 години, за да стане хит, и ако не знаете историята му - вижте я тук (видео)

Хит на Балканите през лятото на 2022 година стана песен, написана и изпълнена в България преди цели 20 години. Самата песен и текстът ѝ звучат доста нереално. Изпълнителите на култовото парче потвърждават, че "Васко Жабата" всъщност е измислен герой.

Комшиите пеят рефрена за "Васко Жабата" почти като сръбски шлагер, а от телевизионен канал в Белград решиха да попитат случайни сръбски граждани дали са чували тази песен. Повечето отговарят с "Да" и че знаят за нея от „Тик Ток“. В момента тя е страшен хит и всички много я харесват. Песента е известна в Хърватия и Северна Македония.

Българите не остават по-назад - доста хора са я чували и могат веднага да запеят части от нея:

"На китарата
Васко Жабата,
той ще свири, драги гости,
само за вас"

"На микрофона
Цеца Мецата,
тя ще пее, драги гости,
само за вас."


Всъщност лирическият персонаж „Васко Жабата“ е дело на оркестър „Камчия". Оригиналното заглавие на песента е "Комбайна вършачка". Хитът е предпочитан при различни поводи у нас и в съседните ни страни - сватби, кръщенета и рождени дни. Когато започне тази песен, хората са в екстаз, вдигат се наздравици и дансинга винаги се пълни, казват музиканти.

Големият печеливш от хитът, станал популярен 20 години след записването му, е оркестър "Камчия". Той е създаден през далечната 1983 година. Борис Иванов е ръководител на трупата, а оркестърът е семеен - създаден е от родителите на изпълнителите, които днес свирят в него

Наскоро гайдарят на групата с учудване разбира от дъщеря си, че песента им се е възродила и е страхотен хит на Балканския полуостров благодарение на "Тик Ток".

През последния месец оркестърът получава страшно много обаждания, предимно от сръбски журналисти. На официалната им Фейсбук страница също интересът е огромен - всеки ден групата се радва на десетки хвалебствени съобщения.

Изпълнителят на песента е доволен, че песента му е много популярна, но понякога се дразни, че нейният фон се използва за различни щуротии в мрежата. Той твърди, че вече го разпознават на улицата, а когато отишъл на една сватба и кумът го видял, веднага го посрещнал с думите: "Я, Васко Жабата!"

Появиха се коментари, че чрез тяхната песен оркестър "Камчия" са направили повече за добросъседските отношения на Балканите, отколкото всички политици досега. А оркестърът е доволен, че са успели да сплотят хората благодарение на техния възроден хит. Оркестър "Камчия" всъщност е сватбарски оркестър, изпълнява предимно българска народна музика. Но по сватбите не винаги върви такъв тип музика и се налага да пеят от всеки жанр по малко.

Плановете на групата са да презапишат песента под нов, по-интересен аранжимент, казва вокалът Снежина Иванова. Тя се надява известността да им донесе много нови участия и ангажименти.

Четете още: Джей Ло показа ТРИТЕ си сватбени рокли