Автор
Антония Дамянова

Ваня Червенкова покори връх Арарат в памет на майка си

Ваня Червенкова покори връх Арарат* - най-високият връх в Арменското плато (5165 м), който се намира в Североизточна Турция. Постижението си тя посвети на своите родители.

Бизнесдамата, известна със страстта си към пътешествията, публикува пост на профила си във Фейсбук, в който споделя вълненията и емоциите си по време на изкачването на върха.

Ето какво гласи той:

В ПАМЕТ НА МАМА
Прегръщам Ви от сърцето на Арарат/ 5165 м/. Тази нощ атакувах самостоятелно върха, придружена само от моя водач Мехмет! Направих го в памет на мама и като подарък на татко. В нощта в която атакувах, тати имаше Рожден Ден 24.08.

Тези земи са толкова свещени, колкото и нашите родители. Чувствах се зле след скоро направената ми операция на крака, в същия този ден видях нещо, което силно ме разстрои и плаках от обяд до момента на щурма. Нещо ми причини много болка, не си починах, отказах да ям, но затова пък на 4800 м височинната болест пак не ме подмина/ повръщах си до горе като бременна в третия месец/.

Благодарна съм на Преслав Конов за контакта на тези прекрасни хора. Сефер Токдемир и братята Мехмет и Джамал Гюнеш, ищо не разбирах от кюрдския им език, но разбрах, че имат прекрасни и мъжки сърца!

Лягам за едни 24 часа. Адски съм уморена, след което в стори ще Ви покажа емоциите си.. Ей такива неподправени!

Днес Ваня спази обещанието си. Фотоси и видео с описания на пътешествието ѝ вече могат да се видят в сторито ѝ във Фейсбук.

_____

* В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа, описан там. Първото българско изкачване на върха е от Туристическо дружество „Алеко“ – София през лятото на 1972 г.

Четете още: Българският пожарникар, който спечели уважението на принц Уилям, отново спаси Лондон