Автор
Ева Лъчезарова

Практичен наръчник за имунитета: Съветите на специалиста

Съвсем неусетно дойде времето да се сбогуваме с лятото и да обърнем поглед към есента и зимата.

През последните две години научихме доста ценни уроци: че здравето е приоритет номер едно, че трябва да полагаме грижи за себе си ежедневно и че е необходимо да бъдем максимално информирани. Това е и причината, малко преди официалното настъпване на есента, да потърсим съвети от д-р Лиляна Чунева, която специализира вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия. Д-р Чунева практикува в МБАЛ "Доверие".

Тя сподели с нас, че в практиката си вижда, че през последните няколко седмици се забелязва покачване на броя на пациентите, заболели от ковид. Лекарката е силен поддръжник на превенцията и смята, че е важно всеки да помисли за превантивни мерки, преди стартирането на есенно-зимния период.



Д-р Чунева даде и конкретни съвети, които е добре да спазваме, през студените месеци. Ето какви са те:

- избягване на събиране с много хора, при усложнена обстановка;
- здравословно хранене;
- добър сън;
- изолация, при поява на симптоми;


Доктор Чунева препоръчва редовен прием на конкретни вещества, които доказано имат ефект към доброто функциониране на имунната система. Действието на витамините А, С, D и микроелементът цинк са добре познати, като д-р Чунева обърна внимание на факта, че витамин А допринася за нормалното функциониране на лигавиците, които най-често са входната врата за инфекциите. Лактоферинът е далеч по-непознат за широката публика, но категорично това е един от най-силните като ефект върху имунната система агенти.



В практиката си д-р Чунева често използва комбинация от лактоферин, витамини и естествени растителни екстракти. “Интересна, много важна и комплексна съставка е лактоферин, който се извлича от краве мляко, но присъства и в майчината кърма. Лактоферинът има способност да свързва желязо, а освен това има антибактериални и антивирусни свойства". Като резултат от действието на лактоферина болестотворните клетки или умират или не могат да достигнат количества, които да застрашат имунната ни система. "В практиката си често използвам и екстракт от черен бъз. Много полезни свойства, сред които и антиоксидантен ефект, има и екстрактът от джинджифил.” - допълва тя.

Д-р Чунева сподели още, че за добра имунна защита препоръчва марката Допелхерц®, която има съвсем нов продукт за имунитет. Това е Допелхерц® систем Авиралекс - специално разработен комплекс от лактоферин, растителни екстракти и витамини в подкрепа на имунната система. Той съдържа трите натурални съставки, специално препоръчани от д-р Чунева, а именно лактоферин, екстракт от черен бъз и екстракт от джинджифил.



Лактоферинът е суроватъчен протеин с розов цвят, което му е извоювало името “розово злато”, заради изключително полезните му свойства. Както сподели д-р Чунева, той се свързва с желязото, което от своя страна възпрепятства развитието на микроорганизмите в тялото на човек, той би могъл да увреди и клетъчната стена на бактериите, както и да възпрепятства навлизането на вируси в клетките на организма. Черният бъз пък се използва широко в народната медицина и доказано помага при проблеми с горните дихателни пътища, както и намалява симптомите при простудни състояния. Джинджифилът също има широка употреба от векове насам както в Азия, така и в Европа. Той намалява количеството на свободните радикали и съдейства за снижаване на оксидативния стрес в организма.



Освен това Допелхерц® систем Авиралекс е обогатен с витамини и микроелементи, които допълват неговото цялостно въздействие върху имунната система. Той съдържа витамини A, C, D и цинк, които доказано имат положително влияние върху имунитета.

Допелхерц® систем Авиралекс е ценен продукт, който можете да използвате както за профилактика, така и по време на боледуване. Друго негово предимство е фактът, че би могъл да се включи и по време на възстановителния процес, след преболедуване от настинка или грип. Той намалява и цялостното чувство за умора и има отношение към антиоксидантната клетъчна защита.

За да се възползвате от всички предимства на Допелхерц® систем Авиралекс, е достатъчно да приемате по 1 капсула дневно, по време на хранене, с достатъчно течност.

(в материала има продуктово позициониране)