Автор
Ива Петрова

Как да разгърнем сексуалността в себе си и да станем по-привлекателни и магнетични

Темата за секса и сексуалността винаги е будела интерес, но има много въпроси, които все още тънат в мъглата на табуто. И така, що е то сексуалност и как да я разгърнем максимално. Заедно със сексолога и психотерапевт Маргарита Князева се впускаме в тайните на намирането на истинската сексуалност в себе си.

Малко са семействата, в които родителите спокойно отговарят на въпросите на децата за секса, сексуалността, без да се притесняват или срамуват от това. Много са и съмненията, водещи до деформиране на собствената представа за сексуалност. От една страна, сексуалните прояви се осъждат в обществото.

Ако се опитате да разберете какво е сексуалността, тогава отговорът ще бъде напълно недвусмислен, че това не са външни прояви, а нещо по-дълбоко, невидимо, нещо, с което човек буквално е наситен отвътре, и това, което той излъчва в пространството.

Има много признаци, свързани с понятието сексуалност, но какво стои зад всеки от тях?

Външен вид

Външният вид е това, което хваща окото. Но бихте ли искали да запазите този вид? Има ли вътрешно привличане, магнетизъм зад тази външност? Нещо, което се усеща като нещо необяснимо, невидимо, но определено засягащо всички наоколо.

Често външният вид се превръща в мост за изява на сексуалността. Чрез външния вид можете да го изследвате, да разберете какво възпламенява, какво отблъсква, какво ви позволява да се чувствате по-магнетични и привлекателни за противоположния пол.

Сексуална активност

Сексуалната активност често се бърка с истинската сексуалност. Многобройните сексуални контакти, богатият опит и желанието за експериментиране могат да бъдат органични и свързани със сексуалността. Но се случва в преследването на сексуалността едно момиче например да предаде себе си и да се съгласи с нещо, което не ѝ подхожда. Често сексуалната активност се превръща в заместител на близки, доверителни отношения.

Високо либидо

Друго погрешно схващане е, че секси жена е тази, която винаги иска и винаги е готова. Но всеки има различен хормонален статус, различни нива на нужди, желанието ни варира в зависимост от цикъла, периода от живота, настроението и много други фактори.

Поради факта, че темата все още предизвиква чувство за срам, има редица въпроси, за които не се говори. Често жените погрешно вярват, че желанието трябва да дойде на секундата и се смятат за фригидни или асексуални, ако то липсва. Причина за това е непознаването на вътрешни механизми както умствени, така и биохимични, емоционални и физически.

Истинската сексуалност е нещо, което абсолютно всеки от нас притежава и е заложено от природата. Това е интересът към живота в най-широк смисъл: вкус и любов към себе си, към собственото тяло, вълнение от живота – това е, което ни прави наистина привлекателни. Сексуалността е жизненост, която ви позволява да видите красотата в себе си, в другите, в различни аспекти на живота.

Днес женските практики за "натрупване" на сексуалност са популярни. Но е важно да запомните, че сексуалността не се ограничава само до таза, външния вид, фигурата. Това е миризмата, движенията, тактилността, интонацията, гласът, ръцете, погледът, дъхът, сърцето, чувствеността. Сексуалността е уникална комбинация от всичко това.

Важно е да не превръщате сексуалността в първопричина и самоцел, да не се губите зад красивата обвивка, да не копаете дупка за самочувствието си, привързвайки се към някакъв вид наложен стереотип. Сексуалността се разгръща естествено в нас, когато сме във вътрешна хармония със себе си.

Защо трябва да разгърнете своята сексуалност в себе си?

Много жени са сексуално потиснати поради факта, че в детството си и в юношеските си години са имали негативни преживявания – някой ги е обидил заради пухкавия им вид или заради някакъв друг външен белег, вследствие на което те са развили определено чувство за малоценност и ниско самочувствие.

Дори забраната да се говори за секс или фактът, че родителите не се прегръщат, не се целуват, не демонстрират открито чувствата си, защото това било срамно, допринася за ниската сексуална култура сред много подрастващи девойки, израстващи с представата, че сексът е нещо мръсно и покварено.

Така възниква несъответствие между чувства, тяло и мисли. Момичето често е развълнувано, но се обвинява за това, или обратното – живее с убеждението, че щом не изпитва сексуално желание, нещо с нея не е наред.

Всеки има своя собствена норма, своя собствена система на сексуални реакции, но много от нас постоянно живеят с чувство за вина и са свикнали да се поддават, мислейки, че нещо не е наред с тях, опитвайки се да отхвърлят бремето на ненормалността.

Струва си да отхвърлите бремето на очакванията и да започнете да изследвате себе си с внимание, като постепенно се отваряте. Тялото ни реагира с благодарност, когато не се опитваме да го натъпчем в ограничаващи модели на мислене.

Ето някои терапевтични въпроси, които да си зададете:

Знам ли колко съм щастлива?
Колко мога да издържа на вълнението от близостта си с него, да се наслаждавам максимално на неговата компания?
Обичам ли тялото си и позволявам ли да му се наслаждавам?
Позволявам ли си да флиртувам?
Как се чувствам при контакт с мъже, усещам ли възбуда, крия ли очите си или погледите ни се срещат?
Чувствам ли се секси?
Наслаждавам ли се достатъчно пълноценно на ежедневието си? На танците, на движението, на храната, на съня?


Важно е да възвърнете своята чувствителност към живота, да разкриете своята сексуалност. Най-лесният и достъпен начин е през тялото. Танцувайте, усещайки извивките на тялото си, пейте и се наслаждавайте на гласа си, облечете приятни и удобни дехе по себе си, разходете се сред хората и почувствайте жадните им погледи върху вас.

Разбира се, трудни моменти също могат да се проявят: чрез психологически блокажи, които ви пречат да се отпуснете дори при пълно доверие, при страх от мъже, страх от внимание, психосоматика. В такива случаи е най-добре да отидете на терапия: внимателният подход и постепенността ще дадат плодове.
Какво може да се промени, ако се справите с вътрешната си сексуалност?

Сексуалността е състояние на флирт със света, със себе си, с другите хора. Не се ограничава до това, което сме в леглото, става въпрос за живота в неговата цялост.

Когато сме изтощени, ставаме нервни, капризни или студено взискателни, ставаме много по-малко отворени към нови преживявания, игривост, спонтанност, а сексуалността е просто спонтанност и игра.

Разкривайки сексуалността като чувственост и телесност, ние също си помагаме да се освободим от контрола, да навлезем в територията на доверието в тялото и сетивното преживяване. Когато всичко вътре в нас се подчинява на ума, логиката и дисциплината, тогава творческата и чувствена страна на природата започва да избледнява.
Ами мъжете и тяхната истинска сексуалност?

Сексуалността не е свързана с пола. Наблюдавайте: какви жени и мъже намирате за секси, какво наистина ги привлича? Вгледайте се не само външния вид. Както гледаме на другите, така гледаме и на себе си.

Запитайте се: мога ли да погледна по-дълбоко в себе си? Каква е моята вътрешна красота и привлекателност? Най-сексапилните жени и мъже са тези, които впечатляват околните с това, което правят. Те са удобни в тялото си, излъчват чувство на здравословно самодоволство. Имат някаква жизненост, спонтанност, жизненост, готовност за активно участие в живота.

Сексуалността не търпи натиск и фалш. Отваря се в пространство, където си позволявате да дишате свободно. Вътрешен огън пламва там, където избираме да бъдем истински.

Четете още: Експерт по йога достига до оргазъм без никакво докосване