Автор
Woman.bg

Порасналият доведен син на съпруга ми отказва да плаща наем или да се изнесе

Повечето родители са на мнение, че наличието на деца напълно променя динамиката на връзката, особено когато сте в ролята на доведен родител. Може би ви е трудно да разберете мястото си в тази позиция. Какво се случва, ако не се разбирате с доведените си деца?

Тези предизвикателства не свършват, когато детето порасне. Всъщност понякога да имаш възрастни доведени деца е дори по-трудно, отколкото ако са малки.



Ето какво пише наша читателка:

"Омъжих се миналата година и се преместих в семейния дом на новия си мъж. Синът му, който е 22 годишен, живее постоянно с нас и работи на пълен работен ден, но не оставя никакви пари за нищо. Разочарована съм, че той не плаща сметки и наем и няма планове да се изнесе.
Баща му е на мнение, че той не може да си позволи да плаща наем (въпреки че харчи много пари за колите си). Съпругът ми мисли, че ако отнеме колите му, той ще бъде нещастен и депресиран.
Опитах се да обсъдя въпроса с изнасянето му, тъй като предположих, че това ще е следващата стъпка, след като се преместих, но се опасявам, че синът му може да живее с нас дори когато стане на 40. С мъжа си обсъждаме да имаме собствени деца, но бих искала гаранции, че първородният му син ще се е изнесъл."

Очевидно това кара нашата читателка да се тревожи и разстройва. И така, по какъв начин жената трябва да съобщи на съпруга си разочарованието си от доведения му син?



Психолог отговаря, че това може да бъде наистина трудно, когато съпругата е доведен родител и има различни ценности и мнения от съпруга си за това как трябва да се държат децата му и колко дълго трябва да останат да живеят у дома.

"За съжаление, тези различия често могат да бъдат причина за спорове между двойките, като и двете страни чувстват, че са прави“

Какъв е съветът на психолога?

"Двойката трябва да проведе честна и открита дискусия за това как се чувства и какви са надеждите ѝ да има собствени деца". Съпругът на потърпевшата може да се почувства хванат в капан между нея и доведения син.
В смесените семейства е трудно за втория родител да знае кога да направи крачка назад. Негодуванието може да се натрупа и да възникнат неразбирателства, особено в началото, когато всички участници се опитват да създадат нова семейна динамика заедно."



Какви практически съвети може да се дадат на този читател?

„Потърпевшата трябва да поговори искрено със съпруга си за притесненията си“.
Според нея, главата на семейството говори за сина си, че потенциално "няма живот" без колите му. Може би се притеснява от липсата на други връзки в живота му и не иска да го кара да се чувства нежелан.

Психологът съветва:

„Може би трябва да напишете план как биха могли да изглеждат следващите няколко години, който ще ви помогне да разберете дали сте на едно и също мнение и къде може да се наложи да се направят компромиси и от двете страни. Също така е важно да изградите връзка със сина на съпруга си. Опитайте се да го опознаете малко по-добре и се поинтересувате повече от живота му."

Четете още: Изричането на тези думи преди сън привлича злото в дома ви