Автор
Весела Георгиева

15 септември чука на вратата - как да намалим разходите за ученика?

Броени дни преди 15 септември всички родители са в стрес. Ще се купуват учебни помагала, правят се ремонти в класните стаи, трябват нови дрехи, защото старите са безвъзвратно остарели... А средствата, с които разполагаме, са ограничени. Можем ли да намалим разходите, без да лишаваме децата от необходимото?

Можете да вземете някои дрехи от приятелки с по-големи деца

Ако имате приятелки с големи деца, попитайте дали имат нещо останало, което можете да използвате. Разбира се, всяко дете иска да има нови принадлежности и дрехи, но спортните екипи, например, спокойно могат да бъдат втора употреба. Предвид факта, че бързо ще се захабят. А със спестените пари можете да купите други по-качествени неща - например, обувки, с които не трябва да се правят компромиси или помагала.

Прегледайте нещата у дома

Преди да тръгнете на пазар, проверете внимателно с какво разполагате вкъщи. Твърде е вероятно вече да сте купили някои неща и да сте ги забравили. На мен поне няколко пъти ми се случва да купувам предварително тениски, суичъри, дори бельо, а после да ги забравя в гардероба, защото знам, че са големи... Затова проверете преди да купите нови.

Оставете децата вкъщи, когато отивате да пазарувате

Влизането в магазина с детето понякога е много лошо решение. Първо, възможно е да купите неща, от които нямате нужда, второ - за всяко нещо ще се разправяте. Оставете децата у дома, при баба и дядо или при приятел, направете си списък и тогава атакувайте магазините.

Комбинирайте се с приятели

Ако имате приятели, чиито деца са на същата възраст като вашето, общото пазаруване е вариант за бързо справяне със ситуацията.

Ще купите на едро доста неща, за което пък може да получите отстъпка - поне 20 процента. Особено, когато става въпрос за тетрадки, помагала, карти, пособия за писане.