Автор
Весела Георгиева

Призванието да спасиш живот: Един спасител си отиде заради две непокорни туристки. А наказани ще има ли?

Един мъж на 69, спасител на плажа край Несебър, почина след като спаси живота на две туристки. Казват, че да спасяваш живот е призвание. Трябва да го носиш вътре в себе си, да си готов да жертваш себе си, живота си, в името на това някой друг да продължи да живее.

Е, той се е жертвал. Изпълнил е дълга си, но с риск за себе си. Щяхме да го наречем лош късмет, стечение на обстоятелствата, ако не беше станал ясен още един факт - че спасените дами са били вадени от водата 4 пъти преди да предизвикат ситуацията, завършила с фатален край за един от участниците в нея.

Двете жени влезли във водата, пренебрегвайки червения флаг, и започнали да се давят. Спасителят е успял да ги извади в безопасна зона, но самият той изпаднал в безпомощно състояние. Въпреки предприетите от останалите спасители реанимационни действия, той е починал. Вероятно сърцето му не е издържало...



“Тези момичета нееднократно през деня са били извеждани от подобна ситуация. Те четири пъти са вадени преди това", каза пред Би Ти Ви шефът на водноспасителната служба на плаж "Слънчев бряг" Иван Георгиев.

И двете жени са чуждестранни гражданки, предаде Нова тв. Реално обаче няма значение какви са и откъде са - те просто са две нарушителки, които не са се съобразили с предупрежденията на спасителите и са станали причина за смъртта на един човек.

През активния сезон за централния плаж в черноморския курорт отговарят близо 50 спасители, казва още в ефир Иван Георгиев, който коментира, че една от основните причини за трагичния инцидент е именно непокорността на туристите.

И тук трябва да си зададем въпроса дали не трябва да има по-сериозни санкции за точно такива туристи - които си мислят, че морето е до колене, а работата на спасителите е просто да си играят на "сега излез, сега влез".

Не трябва ли, когато някой, който застрашава живота на останалите плажуващи, да бъде предаден на съответните власти, които да му наложат съответното наказание - примерно глоба, а след повторно нарушение - примерно, задържане в ареста за определен период от време.

Защото тези туристки сега ще си се приберат у дома, а семейството на спасителя ще се прости с него - за последно и завинаги...

Време е да помислим за това. Колко сме отговорни и как безотговорните трябва да си носят последствията. Защото човешкият живот е безценен, а опазването му наистина е мисия. Но не на всяка цена.