Автор
Кристина Кирова

Дъщерята на Елизабет просълзи света: Сбогом, мамо, кралице

Днес цял свят е насочил погледа си към британското кралско семейство след смъртта на кралица Елизабет Втора, която си отиде буквално в рамките на няколко часа. И макар монархът да бе на преклонна възраст, сякаш никой не очакваше, че най-лошото предстои. След 70 години на трона и 96-годишен земен път, тя пое последната си глътка въздух в любимата си лятна резиденция - Балморал.

Ситуацията в часовете преди да бъде съобщена скръбната вест, изглеждаше наистина критична, след като всички членове от семейството се втурнаха към замъка в Шотландия, включително и принц Хари, който сам прие да бъде отлъчен от фамилията. Но уви - той не успя да се сбогува с нея, брат му Уилям също. Единствените, които разменили последни думи с Нейно Величество, били децата ѝ - Чарлз, Едуард, Андрю и принцеса Ан, която имала честта да бъде до Елизабет в последните ѝ 24 часа, както и в последните ѝ пътувания.

"За мен беше чест и привилегия да бъда до кралицата в последните ѝ пътувания. Имах късмета да бъда до нея и в последното денонощие от живота на скъпата ми майка.

Да видя колко много я обичат и уважават по време на последните ѝ ангажименти беше невероятно. Всички ще имаме уникални и незабравими спомени с нея. Благодаря на всеки, който споделя мъката на цялото ни семейство от огромната загуба. Нейното присъствие и приносът ѝ към националната ни идентичност сякаш бяхме приели за даденост.

Благодаря и на всички, които в момента оказват толкова силна подкрепа към скъпия ми брат - крал Чарлз Трети.

Мамо, кралице, благодаря ти за всичко.", гласи обръщението на принцеса Ан.

Ковчегът на Нейно Величество пристигна в Бъкингамския дворец вчера. Той бе транспортиран от Единбург, където в храма Сейнт Джайлс бе бдението, за което пристигнаха хиляди поданици.

Четете още: Кралска магия за вечна любов: 10 тайни, заради които Елизабет II и Филип останаха влюбени до гроб