Автор
Кристина Кирова

И кралете плачат: Чарлз не сдържа сълзите си до ковчега на Елизабет II (снимки и видео)

Скръб... това е думата, с която може да бъде описана цяла една нация през последните дни. Великобритания е потънала в траур, сякаш все още не е готова да посрещне новия си крал. Защото Елизабет Втора не беше просто държавен глава, а лицето на една епоха. А за сина ѝ, крал Чарлз Трети, тя беше просто мама... Мама, която вече я няма.

Снощи ковчегът с тленните останки на Нейно Величество бе поставен в катедралата Сейнт Джайлс в Единбург, където всеки можеше да се сбогува с кралицата преди да бъде транспортирана в Лондон.

Хиляди присъстваха на снощното бдение, но едва ли някога ще забравим лицата на крал Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард, които за първи път трябваше да се изправят пред ковчега на непрежалимата си майка. Те стояха в четирите ъгли на ковчега със смирено наведени глави. Тази традиция е известна още като „бдението на принцовете“, която се извършва след кратка погребална процесия.

View post on Instagram
 


Погребението на Елизабет Втора ще се състои на 19-и септември в Лондон, но много от поданиците, които искаха да отдадат почит към нея, отивайки да видят ковчега, предпочетоха да го направят на поклонението в Шотландия. Очаква се изпращането на Нейно Величество в английската столица да продължи над 30 часа.

View post on Instagram
 


Единствено децата на Елизабет присъстваха на бдението в Единбург, като враждуващите принцове Уилям и Хари отсъстваха от церемонията.

Крал Чарлз Трети почете шотландските традиции, облечен в тартан, а на ревера се забелязваше бял хедър, откъснат от градината на двореца Балморал, където кралицата посрещна последните дни от живота си. И макар Чарлз да е вече на 73, макар и цял живот да е знаел, че един ден ще трябва да застане на трона, макар и да е знаел, че всички сме временно на този свят, той не можа да сдържи сълзите си. На лицето му бе изписана тиха скръб и смирение. И ако само за миг забравим, че е новият крал на Англия, а майка му беше Елизабет Втора, той е просто едно пораснало момче, загубило майка си.


Междувременно вратите на Бъкингамския дворец в Лондон продължават да бъдат обсипвани с цветя, картички, подаръци и всякакви символи, които напомнят за кралицата. В списъка със сантиментални вещи и попадна плюшеният образ на Мечето Падингтън и буквално за часове „Грийн Парк“, намиращ се в непосредствена близост до двореца, беше засипан с безброй играчки, което обаче се оказа грешка. От управата на парка отправиха официална молба към английските поданици да не носят плюшени играчки, балони и всичко, което не е растително. Също така цветята не трябва да бъдат опаковани. Вече е известно, че след погребението на Нейно Величество, те ще бъдат компостирани и ще бъдат използвани за наторяване.

Четете още: Да надникнем в живота на новата кралица-консорт: Ето кои са децата на Камила - доведените брат и сестра на принцовете Уилям и Хари