Автор
Кристина Кирова

Последните часове на кралицата, преди да я положат до Филип: Погребението, което слага край на една епоха

Смъртта на кралица Елизабет Втора е разтърсващо събитие, което променя цяла Великобритания, а светът скърби заедно с най-известната кралска фамилия. Неминуемо всички събития, свързани със сбогуването с монарха, който бе начело на държавата цели 70 години, предизвикват огромен интерес. През последните дни хиляди поданици се сбогуват с Нейно Величество и ѝ отдават почит, като посетиха параклиса "Сейнт Джайлс" в Единбург, където беше положен ковчегът ѝ. Вчера той бе транспортиран в Лондон, а тълпите от опечалени англичани не стихват, дори и в късните часове на нощта.

Тежката загуба обаче лежи на плещите на представителите на фамилията, като всеки от тях показва мъката си по различен начин. Едни успяват да сдържат сълзите си, като Уилям и Кейт заслужават дълбоко уважение за стоицизма си. Други пък не могат да прикрият скръбта си и съвсем разбираемо, крал Чарлз Трети е от тях. Принц Хари, който за съжаление така и не успя да се прости с баба си, също си позволи да даде воля на сълзите си през последните дни. А други просто колабират пред ковчега на Елизабет Втора...

За съжаление, вече има два случая за последните 24 часа. Снощи отново беше извършено бдение, този път в Уестминстърското абатство, на което присъстваха всички членове на фамилията. Положеният ковчег в средата на катедралата обаче събуди тъга сред някои от присъстващите, която се оказа по-силна от самите тях. Истинска сензация предизвика гвардеец, който бе сред малцината, обградили ковчега на Нейно Величество, след като припадна по време на мълчаливото бдение. Това се случи пред очите на хилядите опечалени, дошли да почетат Елизабет. Ужас и паника настана, когато гвардеецът изглеждаше така сякаш губи равновесие и буквално няколко секунди по-късно просто колабира на каменния под и изгуби съзнание. В този момент камерите, които предаваха на живо събитието, спряха, а полицаи се притекли за първа помощ.

Лейди Габриела, братовчедка на кралицата, също припадна по време на траурната церемония. Това се случи минути, след като ковчегът бе поставен в средата на катедралата. След припадъка Лейди Габриела се оттегли от позицията си между членовете на фамилията и бе забелязана да напуска храма със съпруга си.

Хари и Меган също присъстваха на снощното бдение, а кралски източници споделят, че след това били поканени на вечеря с Уилям и Кейт, което отново вдъхва надежда, че съществува вероятност мирът във фамилията да бъде възстановен. И враждата между братята принцове да утихне веднъж завинаги.

Междувременно се разбра, че херцозите на Съсекс може би отново ще имат повод да разпалят яростта си, тъй като стана ясно, че децата им Лилибет и Арчи няма да имат кралски титли. Както беше и докато Елизабет Втора беше жива. Наследниците на Меган и Хари ще бъдат принц и принцеса, но към тях няма да се използва обръщението "Негово кралско височество" и "Нейно кралско височество". Но как ще се развият събитията и дали наистина разривът между херцозите на Съсекс и останалите представители на кралската фамилия ще продължи, или ще настъпи примирие, времето ще покаже.

От днес вече е известен и конкретният план за последния, 10-и ден от програмата след смъртта на Елизабет Втора. Крал Чарлз Трети, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард ще извършва 15-минутно бдение около ковчега на кралицата в петък вечер. То ще завърши 2-минутно мълчание в цяла Англия.

В понеделник сутрин вратите на Уестминстърското абатство ще бъдат отворени от 8 ч., след което 2000 вип гости ще заемат местата си. Това ще се случи до 11 ч., когато започва официалната траурна церемония. Службата ще продължи до 12 ч. и в края отново ще има 2-минутно национално мълчание.

В 12.15 ч. наследниците на кралицата и останалите членове от семейството ще вървят зад ковчега до арката Уелингтън.

В 15.15 ч. катафалката ще пристигне на Дългата алея до Уиндзор, където ще бъде отдадена последна почит към Нейно Величество.

Погребалната церемония ще бъде излъчена в телевизионния ефир от 16 ч. лондонско време.

В 19.30 ч. Чарлз ще разпръсне пръст върху ковчега на покойната си майка по време на частна семейна служба. В следващите минути кралица Елизабет Втора ще бъде положена завинаги до любимия си принц Филип, баща си крал Джордж Шести и майка си кралица Елизабет.

Четете още: Защо бе грешка най-големият син на Елизабет II да бъде кръстен Чарлз: Прокълнатата съдба на предшествениците му с това име