Автор
Антония Дамянова

Защо бе грешка най-големият син на Елизабет II да бъде кръстен Чарлз: Прокълнатата съдба на предшествениците му с това име

Новият крал – Чарлз, е третият британски монарх с това име.



През годините един специален въпрос вълнуваше обществеността – ще смени ли престолонаследникът името си с друго, когато се възкачи на британския трон? Според Би Би Си той е имал възможност да избира между всяко от четирите си имена – Чарлз, Филип, Артър или Джордж, а „Телеграф“ категорично твърди, че той действително е възнамерявал да заложи на името Джордж.

Причината да го направи е основателна – твърде трагичните и колоритни съдби на предшествениците му – Чарлз Първи и Чарлз Втори.

Чарлз Първи



Чарлз Първи е екзекутиран, когато е едва на 24 години. Управлението на Чарлз Първи е белязано от гражданска война, предизвикана от конфликта между монархията и Парламента. Война, която води до революция, завършила с екзекуцията на краля и премахването на монархията.

Чарлз от династията Стюарт се възкачва на трона през 1625 г. и управлява Англия, Шотландия и Ирландия. Убеден, че има власт по божествено право, той властва авторитарно. Масло в огъня на недоволството налива и бракът му с католичката Хенриета-Мария-Бурбон-Френска.

Парламентът се стреми постоянно да ограничи правомощията му. Това води до конфликт с монархията и, не след дълго – до избухването на гражданска война през 1642 г. Въпреки че е победен през 1645 г., Чарлз Първи отказва да отстъпи пред исканията за конституционна монархия. Той е съден, осъден и екзекутиран за държавна измяна през 1649 г.

Преди да бъде отведен на ешафода, монархът заявява желанието си да облече две ризи. "Времето е толкова студено, че има вероятност да ме накара да треперя, което някои наблюдатели може да припишат на страх. Няма да позволя това да се случи", пише той. След като казва молитва, Чарлз маха на палача, чиято самоличност остава загадка, и е обезглавен. Някои свидетели на екзекуцията потапят носните си кърпички в кръвта му.

Монархията е премахната, а Англия става република, ръководена от Оливър Кромуел. От 1653 до 1658 г. е лорд-протектор на Англия, Шотландия и Ирландия.

Чарлз Втори



След смъртта на Чарлз Първи през 1649 г., синът му – бъдещият Чарлз Втори, е изпратен в изгнание.

Въпреки че след екзекуцията на Чарлз Първи монархията в Англия е премахната, през януари 1651 г. синът му е провъзгласен за крал на Шотландия. Страхувайки се от инвазия на английски републикански сили, Чарлз и неговите поддръжници нахлуват в Англия. Нападението завършва с поражение за Чарлз в битката при Уорчестър.

Успява да се спаси от плен и се укрива шест седмици, преди да избяга във Франция.

Смъртта на Кромуел през 1658 г. довежда до криза и Чарлз е призован да се върне и да заеме трона през 1660 г. - този исторически момент е известен като Реставрацията на Стюартите.

Въпреки че за Чарлз II се налага представата за похотлив крал, известен с многото си любовници, историчката Антония Фрейзър го описва в хрониките си като "остроумен и любезен, благодарен, щедър, толерантен и като цяло симпатичен". Монархът постепенно набира популярност сред поданиците си. На портретите от онова време бил изобразяван с обемни черни къдрици и мустаци.

По време именно на неговото управление се развива политиката на колонизацията и търговията в Индия, Източна Индия и Америка. Той се сблъсква с две дълбоки кризи: Черната смърт през 1665 г. и Големият пожар в Лондон година по-късно.

Чарлз Втори получава инсулт на 2 февруари 1685 г. и умира на 54-годишна възраст четири дни по-късно, въпреки или в резултат на лечението, на което е подложен: кръвопускане, прочистване и поставяне на вендузи. Той е погребан в Уестминстърското абатство на 14 февруари и е наследен от брат си, който става крал Джеймс Втори на Англия и Ирландия и Джеймс Седми на Шотландия.

Четете още: Провъзгласиха Чарлз Трети за крал на Великобритания, започват сериозни промени