Автор
Woman.bg

Вторият мозък: Как чревното здраве определя настроенията ни

Случвало ли ви се е да сте толкова тревожни, че ви се свива стомахът? Всеизвестно е, че емоционалният стрес вреди на чревното здраве, но учени смятат, че връзката е двупосочна – червата имат пряко влияние върху мозъка и съответно настроението ни...

До неотдавна депресията, променливите настроения и тревожността се смятаха за състояния, които възникват в рамките на централната нервна система, но нарастващ брой публикации разглеждащи връзката между червата и мозъкът установяват, че чревното здраве е от съществено значение доброто настроение. Според статистика от 2012 г., приблизително една десета от световното население страда от синдрома на дразнимото черво (СРДЧ), като проучване от 2013 г. установява, че 37.1% от засегнатите от СРДЧ страдат от депресия, а 31.4% изпитват хронична тревожност.

Защо съществува „втори мозък“ в червата?
Храносмилането е изключително сложен и енергоемък процес, което налага отделен дял на нервната система, снабден с мрежа от 200-600 милиона неврони, да контролира извличането на енергия от храната – ентеричната нервна система. Още известна като „вторият мозък“, ентеричната нервна система, която обхваща храносмилателния тракт, произвежда 95% от невротрансмитера серотонин в тялото, който играе ключова роля в регулацията на настроението, като недостигът води до депресия, а прекомерните нива водят до тревожност, раздразнителност и се наблюдават при страдащите от аутизъм.

Как можем да модулираме връзката между мозъка и червата?
Двупосочната връзка между червата и мозъка се установява от блуждаещият нерв, който изпраща сигнали до мозъка, касаещи регулацията на страха и безпокойството. Повишаването на тонуса на блуждаещия нерв чрез медитация и йога е един начин да се увеличи капацитета на оста мозък-черва за справяне със стреса и регулация на настроението.

Чревният микробиом играе ключова роля в чревната функция, както и настроението: милиардите бактерии в червата взаимодействат с ентеричната нервна система, стимулират блуждаещия нерв и дори произвеждат невротрансмитери. Ако в червата доминират грам негативните бактерии, това може да има неблагоприятен ефект върху депресията вследствие производството им на липополизахариди, които увреждат интегритета на червата. Проучване проведено в Амстердам върху приема на грам позитивни бактерии демонстрира подобрение в способността на депресивните пациенти да не се поддават на негативни мисли и дисфункционални модели на поведение, когато ги обземат временни периоди на тъга.

Автор: Патриция Романска