Автор
Антония Дамянова

Марта Вачкова: В днешно време липсват мъжкари

Мартина Вачкова сподели болката си, че в днешно време все по-трудно може да се срещнат истински и стойностни мъже. Актрисата представи второто издание на книгата „Пратеник на мъжки времена. Спомени за Григор Вачков“ в рамките на кинофестивала „Златна роза“.

Тя разказва за живота на големия български актьор още от детството, основавайки се както на спомени на близките му хора, така и на негови писма, дневници и неизветни досега събития, свързани с израстването му като личност и актьор.

Автори са вдовицата на актьора Силвия Вачкова, дъщеря му Мартина Вачкова, и драматургът Юрий Дачев.

"Баща ми - Григор Вачков, носеше мъжкото у себе си, дух, който сега го няма, в днешно време липсват мъжкари", казва актрисата. Книгата е посветена на големия български актьор. На книжния пазар тя се появява отново благодарение на Нейко Генчев и Владимир Житненски.

Вачкова припомня, че „Пратеник на мъжки времена“ излиза преди 10 години по повод 80-та годишнината на баща ѝ.

„Слава Богу, че я направихме, защото всички други, които си спомнят и разказват за него, вече не са живи“, допълва тя, надявайки се силно този път книгата да достигне до повече хора. Мартина е сигурна, че всеки, който се потопи в словото ѝ, няма как да остане безразличен. Тя е убедена, че посланията в нея биха били особено ценни за младите хора.

„Много от тях са обезверени, а животът на баща ми е доказателство, че трудът и усилията си струват и водят до успех, неговият пример може да ги запали да се борят“, посочва Вачкова и допълва, че момчетата могат да научат как да станат мъже, а момичетата – какво да търсят в партньора си.

"Григор Вачков беше уникален талант, той беше човек, който умееше да се радва на всяко хубаво нещо, без значение малко или голямо", казва за големия актьор главният редактор на списание „Кино“ Людмила Дякова. Тя изрази възхитата си и към неговата дъщеря, която е наследила както неговия артистичен талант, така и човешките му добродетели. "Днес имаме нужда от такива емоционални, емпатични хора", апелира Дякова.

Сред експертите, които споделиха неувяхващите си спомени от досега си с Григор Вачков, бе и кинокритикът Божидар Манов. Той сравни актьора, който по-възрастната публика помни като Митко Бомбата, с нешлифованите диаманти - родени от магията на природата и тъкмо поради това безценни.

Четете още: Еха! Вижте какво направи Ненчо Балабанов с любимата Катрин