Автор
Патриция Романска

Как да увеличим клетъчната си енергия, за да преборим мигрената

Малко неща могат да помрачат деня ни и да сринат продуктивността ни като неистовото главоболие. Скорошни проучвания свързват мигрените с недоимък на енергия в мозъчните клетки и отбелязват наличието на витаминозни дефицити сред засегнатите.

Мигрената е неврологично заболяване, което засяга 14% от световното население според проучване от 2016 г., като жените са двойно по-уязвими от мъжете, поради естествените циклични колебания в нивата на репродуктивните хормони. Мигренозните пристъпи варират в продължителността и интензитета си и причиняват едностранно главоболие, гадене, свръхчувствителност към сетивни стимули като шум и светлина. Дехидратацията, консумацията на отлежали храни и недоспиването са фактори, които допринасят за състоянието.

Как изглеждат мигрените на микроскопично ниво?

По време на мигрена се наблюдават промени в кръвта – изменения в тромбоцитите предшестват пристъпа на болка. В основата на състоянието е биохимичен дисбаланс, характеризиран от рязък спад в нивата на серотонин – невротрансмитер, който модулира комуникацията между нервните клетки и свиването на кръвоносните съдове в мозъка. Според скорошни научни публикации, дефектите във функцията на митохондриите- микроскопични структури, които произвеждат химическата енергия на тялото, могат да доведат до превъзбуда на невроните, което предразполага към мигрени. Митохондриалното здраве е зависимо от приема на определени витамини и минерали:

Витамин B2

Експеримент, проведен през 2008 г., разглежда ефекта на витамин B2 и установява, че честотата на мигрените намалява двойно след продължителен прием. Витамин B2 участва в производството на клетъчна енергия и съответно поддържането на множество енергоемки клетъчни функции. Съдържа се в телешкото месо, авокадото, рибата, млякото и бадемите.

Магнезий

Магнезият е минерал, който играе ключова роля във функционирането на нервната система и е необходим за производството на клетъчна енергия. Изследване, измерващо нивата на йонизиран магнезий по време на мигрена, установява, че 50% от участващите имат нива на магнезий под долната граница. Друго проучване от 2008 г. демонстрира, че приемът на магнезий намалява честотата на мигрените с 41%. Източници на магнезий в диетата са сьомгата, авокадото, смокините и шоколада.

Коензим Q10

Коензим Q10 е необходим за производството на енергия от митохондриите. Проучване от 2016 г. демонстрира значителен спад в честотата на мигрените – пациентите, подложени на терапия с коензим Q10, страдат от двойно по-малко мигрени, като интензитетът им също намалява. Коензим Q10 може да се набави от телешко сърце, сьомга и пъстърва.

Четете още: Ендометриозата: Тъмната страна на естрогена