Автор
Ива Петрова

Три деликатеса, които в миналото са били храна за бедните

Съществуват храни, които днес не са по джоба на всеки. Интересното е, че в миналото същите тези блюда са били част от продуктите, често присъствали върху трапезата на бедните хора. С годините обаче те са придобили друг статус и в днешно време се славят като едни от най-скъпите деликатеси, които не всеки може да си позволи. Да видим кои са те:

Хайвер

Знаете ли, че в Щатите някога хайверът е бил една от най-евтините храни. През 19 век там имало такова неизчерпаемио количество от есетри, че хайверът се сервирал в баровете като лека закуска, при това напълно безплатно. Изобилието му подволявало хайверът да се добавя и към евтините зърнени храни, за да вдигне хранителната им стойност. Всичко това обаче продължавало, докато популацията на есетрови риби разко започвнала да намалява. От тогава до сега хайверът има славата на луксозен деликотес, подходящ за хора с тлъст портфейл.

Стриди

Пазарите през 17 век били претрупани от един морски дар, който днес се смята за един от най-скъпите деликатеси. Става дума за стридите - най-популярната храна за бедните в тези времена, които те хапвали по всякакви всевъзможни начини - сурови, пържени, печени или с вино. За мнозина от най-бедните хора стридите били единственият най-лесно достъпен източник на протеини. Особено за тези, които не могли да си позволят месо. Към 20-ти век обаче стридите заочнали да се срещат все по-рядко по бреговете, което станало причина за резкият им скок в цените.

Синьото сирене

Според историческите хроникьори началото си синьото сирене водело от древен Рим, а дори има сведения, че е съществувало дори по-рано. То се е консумирало в изобилие, тъй като просто не е имало кой знае какво разнообразие от продукти по онова време. В онези дни синьото сирене се консумирало просто защото не е имало голямо разнообразие от продукти.

Има и един интересен мит, според който синьото сирене се дължи на млад пастир. Един ден той срещнал прекрасна непозната и бил толкова увлечен от нея, че забравил за вечерята и оставил сиренето във варовикова пещера. Когато го открил, то било плесенясало. Въпреки това овчалят решил го го опита и било впечатлен от ферментиралия млечен продукт.

Четете още: Всички полудяха по този корейски деликатес: рецепта за кимчи