Автор
Теодор Муховски

Край на траура: Вижте Крал Чарлз Трети в шотландска пола и широка усмивка (снимки)

Траурният период, по повод кончината на кралица Елизабет Втора, изглежда премина. Крал Чарлз Трети и кралицата-консорт Камила направиха публична визита в Шотландия, на която кралят си беше сложил традиционната шотландска пола.

Огромни тълпи народ се скупчиха по дънфърмлинските улици в областта Файф, на север от Единбург, за да зърнат с очите си новия крал. Чарлз Трети, който носеше шотландска пола при посещението си, намери време да се ръкува с част от посрещащите го, като това стана непосредствено след неговата среща с първия министър на Шотландия - Никола Стърджън, и други представители на шотландските власти.



Целта на посещението на кралските особи беше да предоставят на Дънфърмлин официален статут на град. Това е родното място на крал Чарлз Първи, който е последният британски монарх, роден в Шотландия, царувал през XVII век, преди да бъде екзекутиран.



Чарлз Трети и съпругата му ще дадат прием за около 300 гости в Единбург в чест на британците с южноазиатски произход. Монархът ще си направи среща и с хора, произхождащи от Индия, Пакистан и други страни в Южна Азия, за да отбележи приноса, който те имат за Великобритания.



Чарлз застана на престола непосредствено след смъртта на майка си в шотландския замък "Балморал" на 8 септември. В цяла Великобритания имаше десетдневен траур, който кралското семейство удължи с още една седмица след погребението на кралицата на 19 септември.



Четете още: Още кралски драми! Принцеса Ан за Камила: Тя никога няма да бъде истинска кралица!