Автор
Теодор Муховски

Хитри домакински методи, с които да почистите електрическата кана

Електрическата кана е уред, който се ползва от много домакинства. Той е много удобен, защото пести време и нерви когато трябва да се стопля вода. Чрез каната водата става гореща много по-бързо, отколкото ако я топлите на котлон.

Хората погрешно си мислят, че миенето на електрическата кана е противопоказно и опасно, защото водата може да навлезе във вътрешността ѝ и това да доведе до късо съединение.

Не трябва да се притеснявате, защото вътрешността на каната е капсулована и водата не може да проникне в нея. Т.е. няма как да изгорите каната. Затова продължете да дезинфекцирате каната, тя няма да ви навреди на здравето.

Ако каната ви обаче е вече стара и вие я миете под течаща вода, рискът за повреда или късо съединение се увеличава. При положение, че уплътненията ѝ са нарушени, но вие искате да продължите да я употребявате, има някои правила, които трябва да спазвате, когато я миете и дезинфекцирате. Най-големите микроби и бактерии се събират именно във вътрешността на каната.

Ето кои са хитринките, с които каната ще бъде почистена и годна за употреба:

Почистване с оцет

Всички го имаме под ръка. Може да се използва ябълков или винен. Смесете част от оцета с три части вода в каната. Оставете водата да заври и когато е готова, изключете каната и оставете водата с оцет за 20 минути. След това изплакнете с чиста студена вода.

Лимонена киселина и лимонов сок

Лимонената киселина притежава свойства, които разграждат мръсотията и убиват бактериите и вредните микроорганизми. Той чисти неприятните наслагвания и почиства идеално всяка повърхност. Изстискайте лимонов сок или купете готов лимонов разтвор. Можете да ползвате лимонена киселина на кристалчета, разтворена във вода. Пресният сок чисти и дезинфекцира най-добре. А ако добавите в него лимонена киселина, ефектът е още по-добър.

Необходимо е да примесите една супена лъжичка лимонов сок с една супена лъжица лимонена киселина на дъното на уреда. Залейте с водичка, като количеството трябва да е малко над първото ниво на каната. Пуснете каната да заври и после я оставете да престои 20 минути. След това изхвърлете водата, изплакнете с чиста и оставете да изсъхне.

Сода за хляб

Тя почиства замърсявания както по вътрешността, така и по дъното на каната. Трябва само да добавите 1 до 2 ч. л. на дъното на каната. След това допълнете с вода до половината на вътрешността на каната. След като заври, оставете каната отново за 20 минути, за да се разгради мръсотията. След това изплакнете с вода.

Спазвайки тези съвети, вашата кана винаги ще е чиста и дезинфекцирана и не е нужно да си купувате нова.

Четете още: Как да оптимизираме дома си и да го направим по-устойчив още сега