Автор
Пепа Попова - Пепита

Код здраве: Как диабетът влияе върху зрението?

Днес е Световният ден на зрението. А фокусът е поставен върху съхраняването му и предотвратяване на слепотата.

Днес в минутите за здраве ще си говорим за това как да опазим зрението си при диабет. За съжаление диабетът се превърна в неделима част от съвремието ни и често е определян като социално значим. В последните 2 години освен за ковид пандемия, много специалисти започнаха да говорят и за диабетна пандемия.

В света ново-диагностицираните случаи с диабет постоянно се увеличават – надхвърляйки 300млн. В България цифрите са не по-малко стряскащи и страната ни се нарежда на 6-о място в света по честота на захарен диабет.

От промените, предизвикани от тихия убиец - захарния диабет, страдат почти всички органи и системи в човешкия организъм. Уврежда ли диабетът очите? Що е то диабетна ретинопатия? Можем ли да контролираме и лекуваме това състояние?

Отговор на тези въпроси ще търсим заедно с д-р Васил Василев офталмолог-хирург с над 25 години опит и стотици очни операции.

Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетна ретинопатия, от тях 1 млн. са напълно слепи. В България честотата на диабетната ретинопатия достига до 1,6% от населението. Във възрастовия диапазон 20-70 години, тя заема едно от първите места като причина за слепота. Можем ли да говорим за пандемия от диабет? И как диабетът влияе върху зрението?

- Диабетът е доста коварно и социално значимо заболяване, от което страдат не малко пациенти в нашата страна, както и по целия свят. Диабетът е заболяване, което води до увреждане на всички системи на човешкия организъм. Аз като офталмолог ще акцентирам върху увежданията, до които води диабетът на очите и на нашето зрение.

Много важно е всеки новооткрит диабетик и всеки, който има това заболяване като поставена диагноза активно да сътрудничи на своя ендокринолог, на своя личен лекар, които да го насочват поне два пъти в годината към редовни профилактични прегледи за своя очен статус. При хора с дългогодишен диабет с по-високи стойности на кръвната захар, т.е. при един некомпенсиран диабет се развива така наречената диабетна ретинопатия.

Това е увреждане на съдовете на очното дъно. Увеличава се тяхната пропускливост, появяват се микроаневризми, сухи ексодати. Това е при така наречената непролиферативна диабетна ретинопатия. Следващият и по тежък стадий на това заболяване е пролиферативната диабетна ретинопатия, при която имаме новообразования на нови съдове в ретината, които прорастват и в стъкловидното тяло.

Там се получават сериозни и тежки усложнения. Нашата цел и борба като офталмолози е да не достигаме до тази фаза на тежка пролиферативната диабетна ретинопатия. Нашият апел към пациенти и лекари е много сериозно и редовно проследяване от страна на офталмолозите, за да може дори и при най-ранните признаци на диабетна ретинопатия да се намесваме, за да бъдем полезни на пациентите.

За съжаление в България при много голям процент от случаите при нас – офталмолозите пациентите идват много късно, когато са се развили усложненията на диабетната ретинопатия и ние трябва да правим операции, които са с малък ефект върху зрението. Това не бива така да се случва. Този процент трябва да се намали.

Тоест тук говорим, че трябва да има една добра екипна работа между офталмолог, ендокринолог и личен лекар.

- Точно така. Личният лекар е този, който трябва да насочи пациента към ендокринолога. Ендокринологът или отново личният лекар трябва да насочи пациента поне два път в годината за проследяване от офталмолог. Много важно е ние да се срещнем с пациента, когато той има ранните признаци на диабетната ретинопатия. Най-общо, диабетната ретинопатия уврежда ретината и се появяват множество кръвоизливи, които при непролиферативна диабетна ретинопатия са много по-малко количество. Пациентът може да не ги забележи и да няма сериозни проблеми със зрението, но при очен преглед, при преглед на очните дъна и след по-сериозни изследвания, ако е наложително, като флуоресцеинова ангиография - цветна снимка на очното дъно, ехографията на очното дъно, OCT – оптичната кохеретна томография на очното дъно, при тези изследвания, когато ние установим началната фаза на диабетната ретинопатия, т.е. когато пациентът има едно добро зрение, което не му пречи на качеството на живота, започваме необходимата терапия със съдоразширяващи препарати. При установени хемораги се започва лазерната обработка на ретината. Когато кръвоизливите са малко, се правят лазерни обработки на очното дъно – така наречените ALC коагулати на хеморагите, които са в ретината. Пациентът се стационира за дълги години и си има едно добро зрение, което му гарантира перфектно качество на живот.

Може ли офталмологичният преглед да помогне за установяване на диабет? Имали ли сте вие случай при нормален профилактичен преглед да установите или да имате съмнения за диабет?

- За съжаление имаме не малко такива случаи. Много често ние – офталмолозите първи установяваме, че пациентът има диабет именно поради тези усложнения в очното дъно и тази диабетна ретинопатия. Това е най-лошият сценарий за пациента - ние да сме първите лекари, които да му кажем, че има диабет. Когато офталмологът, очният лекар постави тази диагноза, той се ориентира по усложненията на диабета именно от тези прояви на диабетната ретинопатия. За съжаление имаме много такива случаи, които се увеличават. Трябва да акцентираме, че има не малко млади хора, които за съжаление не си обръщат внимание на време. Идват късно при нас, при ендокринолога или личния си лекар. Ние като очни специалисти диагностицираме късно диабета, което води до много неприятна прогноза за самия пациент.

При всички случаи ли диабетът води до увреждане на очите? Диабетната ретинопатия неизбежно състояние ли е при диабетиците?

- Дългогодишният диабет, който е с некомпенсирани високи стойности на кръвната захар и на гликирания хемоглобин много често развива тези усложнения. Ако диабетикът спазва всички указания на своите лекари, има нормални стойности на кръвната захар, прави редовни прегледи, приема предписаните лекарства, ние забавяме развитието на тези усложнения на диабета.

Говорим тук за контрол. Какво означава добър контрол? Има ли показатели, които диабетиците трябва да се опитват да спазват?

- Гликиран хемоглобин под 7, кръвна захар на гладно под 10 и отново, подчертавам, контролни прегледи – редовни при специалисти офталмолози два пъти в годината, за да може и при най-малките промени, да се направят специализираните изследвания и след това да приложим лазерното лечение. При по-тежките форми, които не са никак рядко срещани при нас, прибягваме и до по-тежкото лечение – това е така наречената витректомия. Когато кръвоизливите са много и има неоваскуларизация на съдовете се прилага витректомия с последващи и по-сериозни операции, ако има отлепване на ретината.

Колко често пациентите губят напълно зрението си?

- Диабетът е заболяване, от което се ослепява, ако не се предприемат качествени и компетентни мерки. Това е много важно и силно изречение, което ние – лекарите трябва винаги да споменаваме при среща с такъв пациент.

Кой е най-фрапиращият случай във вашата практика - тежко усложнение от нелекуван диабет?

- За съжаление има много млади хора, които не си обръщат внимание. Идват при нас късно, когато вече имат проблеми със зрението, намалена зрителна острота, болка, загуба в немалък процент на зрението на едното или двете очи. Много по-често срещано е при хора на младата възраст, отколкото при пациенти в следпенсионна възраст.

Как влияете върху тежките усложнения? Възможно ли е облекчение или някакво подобрение на зрението?

- Стациониране на промените, които са се появили вследствие усложненията от диабета, за да има пациента един качествен и нормален начин на живот. Това е важното. Ако стигнем до тежките усложнения и сериозните операции – да, в зависимост от количеството на тези усложнения прилагаме витректомия, операции за отлепване на ретината. Борбата на всички нас е да подобрим зрението, за да може отново пациентът да има по-добър начин на живот.

Кои са новите технологии, които спомагат това да се случва? Кои според вас са големите постижения на съвременната офталмология по отношение на диабетната ретинопатия?

- Изследванията които правим флуоресцеинова ангиография на очното дъно, OCT – оптичният кохерентен томограф, с който изследваме макулата, зрителния нерв и ретината при оток на макулата. Последните години се правят и интердентални инжекции, които вече се реимбурсират от Здравната каса. Има и медикаменти, които се реимбурсират от Здравната каса, за да можем да влияем по-добре върху усложненията на пациентите с диабет.

Изводът, който можем да направим след казаното дотук? Профилактика и контрол?

- В три изречения. Диабетът е коварно заболяване. За да забавим тези усложнения и да не достигаме то тях, много важно е пациентите да идват качествено и редовно – 2 пъти в годината на очен преглед от лекар-специалист, който ще се намеси вече много съвременно и с много актуална терапия. Целта – да не се достига до слепота.