Автор
Теодор Муховски

Продукти, които влияят негативно на червата и ги разрушават

Червата са органи, които играят много важни функции в тялото. Състоянието им се отразява на имунитета на организма и пряко засяга здравето. Някои продукти влияят негативно на червата, разрушават ги и нарушават функционирането им.

В червата се извършва храносмилането и усвояването на хранителните вещества, а благодарение на наличието на микроорганизми – т.нар. чревната флора, организмът е устойчив на инфекции. Освен това този орган синтезира витамини (В12, К2, биотин), аминокиселини (които са градивните елементи на протеините) и мастни киселини. Има причина да се твърди, че здравето идва от червата – те оказват влияние върху функционирането на целия организъм. Има много продукти, които нарушават работата им и влияят ужасно на състоянието им. Представяме ви списък с най-опасните. Ограничавайки ги в диетата си, вие минимизирате риска от сериозни последици за здравето.

Прости захари

Простите захари са заплаха за бактериалните щамове, които трябва да бъдат обитавани от здравите черва. Тези микроорганизми са отговорни за много физиологични функции на червата: разграждане на хранителни остатъци, стимулиране на имунната система, производство на витамини, както и усвояването на електролити и минерали. Освен това те играят защитна роля срещу патогенни микроорганизми. Следователно тяхното присъствие е необходимо за правилното функциониране на червата и поддържане на здравето.

Простите захари са чудесна среда за други вредни бактерии, които влияят негативно върху чревната лигавица, което от своя страна оказва влияние върху развитието на възпалителни заболявания. Дисбиозата (тъй като така се определя състоянието, при което опасните бактерии доминират над полезните) се проявява с метеоризъм, диария или запек и болки в корема. За да не се случва това, диетата ви трябва да е богата на фибри – пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци. Трябва да избягвате захар (включително сладкиши, продукти, подсладени с глюкозен сироп), преработени продукти и продукти от бяло брашно.

Антибиотици



Антибиотиците се използват за лечение на различни бактериални инфекции. Въпреки че влияят негативно на чревната микрофлора, понякога са необходими. Възстановяването на микробиотата от момента на спиране на лекарството може да отнеме много време - дори няколко седмици. Затова по време на антибиотичната терапия винаги се препоръчва прием на защитни препарати – пробиотици. Тяхната задача е да населят червата с полезни бактериални щамове и по този начин да предотвратят появата на дисбиоза.

Червено месо



Много научни изследвания през годините доказват, че червеното месо е лош избор за храна. Особено преработените меса (напр. пържени, печени на скара, сушени, мариновани, осолени, пушени) представляват голяма заплаха за хората. Доказано е, че тези видове месни продукти са канцерогенни в същата степен както тютюна и азбеста.

Резултатите от научните изследвания показват, че честата консумация на червено месо насърчава рака на дебелото черво. Този механизъм все още се проучва и обяснява, но експертите предполагат, че желязото, което присъства в големи количества в червеното месо, е виновно за канцерогенността.

Освен това термичната обработка допринася за образуването на полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични ароматни амини - силно канцерогенни вещества.

В случай на консумация на консервирани месни продукти, азотните съединения - нитрати и нитрити, също са отговорни за риска от рак.

Бензоена киселина и нейните соли

Източници на бензоена киселина и нейните производни са газирани напитки, рибни консерви, готови сосове и маргарин. Добавят се за удължаване срока на годност на тези продукти. Консумацията на подобни консерванти в големи количества допринася за дразнене на стомашно-чревната лигавица, което насърчава възпалителни заболявания на червата.

Аспартам

Аспартамът е популярен подсладител и заместител на захарта, който често се добавя към "леки" продукти. Съдържа се в дъвките и газираните напитки. Когато се консумира в големи количества, може да допринесе за диария и болезнени чревни спазми. С течение на времето той уврежда червата, което ги прави болни.

Емулгатори

Потенциално вредни за червата са и добавените в храната сгъстители са т.нар. емулгатори. Те са неразтворими във вода и не се усвояват, така че могат да останат в червата много дълго време и да ферментират. Това от своя страна се изразява в метеоризъм, газове, коремна болка и като следствие може да доведе до нарушено усвояване на желязо.

Бързо хранене

Всеки знае, че бързото хранене крие риск за здравето и живота. Въпреки това българите обичат да вечерят в ресторанти, предлагащи този тип храна. Редовната консумация на силно преработена храна намалява разнообразието от бактерии, които изграждат чревната флора. Въпреки че микробиомът може да се регенерира бързо, продуктите за бързо хранене са много трудни за смилане и натоварват червата.

Глутен

Учените неведнъж са доказвали, че продуктите, съдържащи глутен (паста, пшеничен хляб), не са от най-здравословните. Поради високия гликемичен индекс на тези продукти и факта, че пшеницата е много генетично модифицирано зърно, често чувстваме неразположения след консумацията им. Понякога това е летаргия, болки в стомаха или чувство на тежест след хранене. Това са симптомите на непоносимост към глутен, които ви казват, че е по-добре да избягвате да ядете пшеница или да я сведете до минимум. Нелекуваната непоносимост може да има фатални последици за червата.

Млечни продукти

Подобно е и с млечните продукти. Все повече хора се оплакват от стомашни болки и усещане за преливане в корема и прекомерно образуване на газове след хранене. Тези симптоми може да показват непоносимост към лактозата - захарта, която се съдържа в млечните продукти. Ако нямаме необходимия ензим за смилане на лактозата, тези и други неразположения ще ни придружават, например след ядене на кисело мляко или пиене на мляко. Диетата, богата на млечни продукти, измъчва червата на голям брой хора.

Алкохол



Етиловият алкохол също е разрушител на червата. Консумацията му инхибира храносмилателните процеси и насърчава възпалението на лигавиците. Освен това етанолът разрушава чревните епителни клетки, което повишава тяхната пропускливост и причинява навлизането на бактериалните токсини в кръвта.

От своя страна увреждането на лигавицата причинява смущения в усвояването на хранителните вещества и храносмилането. Алкохолът унищожава полезните чревни бактерии, което насърчава възпалението и мастното чернодробно заболяване. Това е кратък път до развитието на сериозни заболявания, включително рак.

Тютюневи и електронни цигари

Многобройни проучвания показват, че пушачите имат по-бедна естествена чревна флора от непушачите или тези, които използват електронни цигари. Трябва да сте наясно, че и двете форми на пушене са вредни за вашето здраве. Тези констатации са направени от изследователи от Сан Диего, които показват, че използваните електронни цигари влияят негативно на чревната лигавица, причинявайки възпаление.

Ефектът на стреса върху червата

Стресът е естествена реакция на тялото към различни типове ситуации, които са предназначени да мобилизират тялото да поеме активност. Въпреки че това е добре, дългосрочното излагане може да има фатални последици за здравето. При хроничен стрес особено страдат червата - реакцията на стрес променя тяхната функция - нарушава се моториката, секреторната дейност, функционирането на лигавицата и кръвотока в кръвоносните съдове.

Производството на адреналин влияе върху повишената секреция на храносмилателни сокове, които прекомерно причиняват ерозии и язви на храносмилателната система. Продължителното напрежение води до смущения в усвояването на хранителните вещества и може да повлияе негативно на работата на цялата храносмилателна система.

Какво да ядем за здрави черва?

За да се радваме на здраве и да се предпазим от заболявания, трябва да избягваме гореизброените продукти и фактори. Разнообразната и балансирана диета е от основно значение за вашето благополучие. Хората с чревни проблеми трябва да следват препоръките за лесно смилаема диета, която ще сведе до минимум риска от неприятни заболявания. Основата на ежедневната диета трябва да бъде зеленчуци и плодове. Също така си струва да включите в диетата си пълнозърнести храни, богати на фибри, като шрот, както и здравословни растителни мазнини. Да не забравяме пиенето на много вода и ограничаването на стимулантите.

Четете още: Три места по тялото ни, които трябва да се мият всеки ден