Три места по тялото ни, които трябва да се мият всеки ден

16 октомври 2022 | 07:26
205466
27
Снимки: Unsplash, Pixabay
27

„Честото къпане съкращава живота“ - всеки трябва да е чувал тази поговорка. Оказва се, че в това има доста голяма истина. Дерматолози говорят по този въпрос и посочват само три места по тялото ни, които е важно да се мият всеки ден.

Колко често е препоръчително да се къпем? Д-р Робин Чутка, ръководител на дерматологичния отдел в Медицинския факултет на Йейл, говори за ежедневното къпане и дава ценни съвети. Според лекаря не е грешка тялото ни да бъде изложено с мръсотия и микроорганизми, защото благодарение на това придобиваме резистентност към много болестотворни бактерии и по този начин се засилва бариерата, която тялото създава. Ежедневната баня премахва естествения защитен слой на тялото и кара кожата да изсъхне, което я прави по-податлива на увреждане. Ето защо понякога след къпане се появяват сърбежи, неприятни обриви и кожата се лющи.

душ

Когато се къпете, наблегнете на тези три места по тялото

Не трябва да се къпем всеки ден, но това не означава, че не трябва да се грижим за ежедневната хигиена. Д-р Санди Скотники от университета в Торонто е съгласен с твърденията на д-р Робин Чутка, но добавя, че има зони, които трябва да мием ежедневно. Тези три части на нашето тяло са: стъпала, подмишници и интимни зони. 

душ

Именно тези три места са най-податливи на развитие на гъбички и бактерии, затова трябва да се сапунисват добре всеки ден. За останалите части на тялото (дори след интензивни тренировки) е достатъчно да се изплакне с вода.

душ

Не търкайте кожата си прекалено силно

И двамата дерматолози са на мнение, че манията за чистота означава, че използваме твърде много химически препарати в ежедневната грижа за тялото: сапуни, шампоани, душ гелове, докато водата е достатъчна за поддържане на добра хигиена (с изключение на трите посочени точки на тялото). Специалистите също така отбелязват, че хората търкат тялото си прекалено много. Ако не сме си взели кална вана или не сме изцапали ръцете си с мазнина, няма причина да търкаме силно тялото си. Обливането на тялото с вода е достатъчно, за да премахнем ежедневния прах, който се утаява върху кожата.


 

Четете още: Универсалният зеленчук, който помага при диабет, атеросклероза и хипертония

Още по темата

Коментари

27 КъръКолю
  23 октомври 2022 | 00:20 отговор
 

По тез места населението е много просто - вълци шъ вият по тез места !

 
26 КъръКолю
  23 октомври 2022 | 00:15 отговор
 

Пълни простаци,Азе си мия без сапюн подмишниците щом се разбудя и задължително след кафето и изхождане се измивам само там със слаба сапунка и чучура и изплакване с хладка вода ,може и без сапун и след избърсване с много чиста хавлия се намазвам отдолу с една капка зехтин ,

 
25 Asan
  21 октомври 2022 | 22:53 отговор
 

Kurvi zbogom

 
24 Гуги
  21 октомври 2022 | 16:37 отговор
 

Подготвят ни за скъпата вода

 
23 ЧУТКА
  21 октомври 2022 | 12:00 отговор
 

Д-р Чутка се къпе! Тази година ВЕДНЪЖ,а догодина по-рядко!!!

 
22 къпещи се
  21 октомври 2022 | 07:53 отговор
 

Ей,хора защо е създадена топлата вода...Ще се къпя и пак ,и пак ,а парфюмите ги обичам ,но след душ...Винаги си слагам,ей така за себе си...и си ухая цяла нощ!!!

 
21 Каналджиева
  21 октомври 2022 | 01:14 отговор
 

Тогава и ръцете да не мием, да не се хаби вода!

 
20
  21 октомври 2022 | 00:25 отговор
 

Mnogo qsno ce htese klpim vseki den nesi restavqm inace

 
19 Петко
  20 октомври 2022 | 20:09 отговор
 

Къпите съ въ,кът въ мързи да съ дръгните.

 
18
  20 октомври 2022 | 17:34 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени