Автор
Теодор Муховски

Три места по тялото ни, които трябва да се мият всеки ден

„Честото къпане съкращава живота“ - всеки трябва да е чувал тази поговорка. Оказва се, че в това има доста голяма истина. Дерматолози говорят по този въпрос и посочват само три места по тялото ни, които е важно да се мият всеки ден.

Колко често е препоръчително да се къпем? Д-р Робин Чутка, ръководител на дерматологичния отдел в Медицинския факултет на Йейл, говори за ежедневното къпане и дава ценни съвети. Според лекаря не е грешка тялото ни да бъде изложено с мръсотия и микроорганизми, защото благодарение на това придобиваме резистентност към много болестотворни бактерии и по този начин се засилва бариерата, която тялото създава. Ежедневната баня премахва естествения защитен слой на тялото и кара кожата да изсъхне, което я прави по-податлива на увреждане. Ето защо понякога след къпане се появяват сърбежи, неприятни обриви и кожата се лющи.



Когато се къпете, наблегнете на тези три места по тялото

Не трябва да се къпем всеки ден, но това не означава, че не трябва да се грижим за ежедневната хигиена. Д-р Санди Скотники от университета в Торонто е съгласен с твърденията на д-р Робин Чутка, но добавя, че има зони, които трябва да мием ежедневно. Тези три части на нашето тяло са: стъпала, подмишници и интимни зони.



Именно тези три места са най-податливи на развитие на гъбички и бактерии, затова трябва да се сапунисват добре всеки ден. За останалите части на тялото (дори след интензивни тренировки) е достатъчно да се изплакне с вода.

Не търкайте кожата си прекалено силно

И двамата дерматолози са на мнение, че манията за чистота означава, че използваме твърде много химически препарати в ежедневната грижа за тялото: сапуни, шампоани, душ гелове, докато водата е достатъчна за поддържане на добра хигиена (с изключение на трите посочени точки на тялото). Специалистите също така отбелязват, че хората търкат тялото си прекалено много. Ако не сме си взели кална вана или не сме изцапали ръцете си с мазнина, няма причина да търкаме силно тялото си. Обливането на тялото с вода е достатъчно, за да премахнем ежедневния прах, който се утаява върху кожата.

Четете още: Универсалният зеленчук, който помага при диабет, атеросклероза и хипертония