Автор
Весела Георгиева

Ето какъв е бил хранителният режим на Елисавета Багряна - за здраве и дълголетие

Елисавета Багряна доживяла до дълбоки старини най-вече заради екологичната храна, която слагала на масата. Това твърди синът ѝ Любомир Шапкарев, който след кончината ѝ разкрива любопитни подробности за нейната диета и здравословни навици.

Поетесата си отива през 1991 г., на 97 години. Приживе тя не била взискателна към храната, но държала да знае произхода на всичко, което хапва. От никак не обичала сладкото и не налитала на десерти. Липсата на много захар в менюто ѝ спомогнала дълголетието ѝ, убедени са нейни роднини.

Любимото ѝ ястие били сармите, комбинирани с чаша-две вино. Цветът на напитката тя избирала според сезона. В студените зимни месеци пиела червено вино, а в другите – бяло. Всеки ден пиела по чаша чай, пише Fitwell.

Сиренето от Бистрица било сред любимите ѝ детски деликатеси.

View post on Instagram
 

До късна възраст Багряна не променя особено хранителните си навици и предпочитания. Обича родната кухня - мусака, макарони, борш, печено пиле, пълнено с ориз, дробчета на фурна, любимите ѝ сарми, а от десертите посяга единствено към крем карамела. Всеки ден хапвала поне два плода.

View post on Instagram
 

До края на дните си поетесата остава суетна и се грижи много за външния си вид.

View post on Instagram
 

Багряна е родена в чиновническо семейство в София през 1893 г. и умира на 97 години през 1991 г. Стиховете ѝ са преведени на 30 езика и са издадени във Франция, Румъния, Полша, Италия, Швеция и други. Тя е носител на златен медал на Международната асоциация на поетите в Рим през 1969 г., а също е удостоена със званието "Герой на Народна република България" през 1983 г. Няколко пъти е предлагана за Нобелова награда за литература.