Автор
Весела Георгиева

Магичните кръстове на България, които изцеляват болни и носят късмет

Казват, че са чудотворни. Издигат ги добри хора, на специални места, наситени със специална енергия. Кръстовете на България, които ни пазят. От лошото, от злото, съхраняват енергията ни...

Кръстов връх

Едно от най-специалните такива места се намира под Кръстов връх (1545 м), в централната част на Родопите. Мястото днес е известно като Кръстова гора или Родопския Йерусалим. Хиляди хора минават оттук, за да се помолят за здраве и сила, а сребърното разпятие се е превърнало в безценна реликва, чиято слава се носи и извън пределите на България. Навремето човек на име брат Йорданчо сънувал сън, че мястото е изключително целебно и трябва да бъде означено с кръст.

View post on Instagram
 

В село Проглед

Пак Родопите, в село Проглед, се издига още едно разпятие, осветено на 10 октомври. Инициатор и автор на монумента е народният лечител и пророк Слав Хрелев. Кръстът е наистина внушителен. Издига се на 13 метра височина и прилича на антена, но вместо цифровата телевизия лови сигнала на Доброто.

Една нощ мъжът видял огромното разпятие на високо място да закриля и да помага на България. Повелята била да бъде поставено, за да се изпъдят и тъмните сили, които пият народа вече десетилетия наред. "В съня обаче не ми се каза къде точно да поставя кръста, който ми се заръча още да изработя. Обиколих България в търсене на подходяща площадка. Един ден случайно попаднах в село Проглед. Върнах се повторно и отново усетих, че това е мястото от съня“, разказва Хрелев.

View post on Instagram
 

На входа на село Скрино

10-метров метален кръст посреща гостите на село Скрино, смятано за родно място на свети Иван Рилски. Мнозина са категорични, че то е заредено с невероятна сила. „Вече имаме поне десетина случая, в които хората си казват, че щом са се докоснали до кръста им е минало главоболието или мигрената. Други пък усещат невероятен прилив на енергия, която ги е държала в кондиция дни наред на работното място“, разказват местните.

На връх Бобошевски Руен

От Руенския манастир тръгва пътекa за един друг кръст - по-нисък, но още по-чудодеен. За него се говори, че изпълнява желания. Той е забит на връх Бобошевски Руен (1134 м).

View post on Instagram
 

Над град Априлци

Доста авангардно 34-метрово разпятие се издига над град Априлци. Пътеката към него започва от центъра на града и преминава покрай вкопаната църква "Св. Петка Параскева", която е паметник на културата с национално значение. Местната легенда гласи, че Крали Марко е живял в местността Поленци, а сестра му Мара - на въпросния хълм, наричан „Кръстът“. До края на 60-те години там е имало древен оброчен камък на св. Илия, край който на Илинден се е правел общоселски курбан в чест на светеца, покровител на цялата котловина.

Край село Студена

Символ на вярата се издига и край свиленградското село Студена. Мястото край пътя не е случайно, тъй като там има вековно дърво оброк.