Автор
Весела Георгиева

Гала подкрепи жените на Иран: отряза кичур от косата си

Тв водещата Гала отряза кичур от косата си в ефира на "На кафе" в знак на солидарност към иранските жени.

View post on Instagram
 

"Този геноцид продължава и няма да спре. Затова и трябва да продължава и нашата подкрепа. За мен е важно публичните хора да изразяват своята позиция, да използват своята трибуна, за да видят всички и да чуят за тази подкрепа, която оказваме в битката за свобода и справедливост на иранския народ. Затова и аз днес ще използвам нашата трибуна, за да изкажа съпричастността си към протеста на иранските жени“.

View post on Instagram
 

Историята започна на 13 септември 2022 г. когато 22-годишната иранка Махса Амини бе арестувана в Техеран. Тя е била там с брат си. Задържана е от нравствената полиция, заради неправилно носене на задължителния за страната хиджаб. Властите обясниха тогава, че причина за наказанието е един кичур коса, който се е подавал извън забрадката. Три дни по-късно момичето е обявено за мъртво, но се разбира, че е била малтретирана.

View post on Instagram
 

След този пореден за страната случай в Иран започнаха масови граждански протести, на които официалната власт отговори с хиляди арести, документирани груби нарушения на човешките права на протестиращите и убити млади хора, пише Вести.бг.

В знак на съпричастност много български известни личности също отрязаха кичур коса. Сред тях бяха Юлиан Вергов, Алек Алексиев и децата, а сега и Гала.

У нас е планиран и мирен граждански протест под мотото „България е с теб, Иран“, който ще се проведе на 12 ноември от 17 ч. пред пилоните на НДК.