Автор
Теодор Муховски

Бил Гейтс обясни защо е пил фекална вода

През живота си Бил Гейтс е правил страхотни глупости. Милионерът признава, че заедно с Джими Фалън е пил вода от фекална утайка. На сцената бил погълнал буркан, напълнен с човешки изпражнения.

Неговата цел не е била да предизвика смях у хората, а да ги накара да се заинтересуват от проблем, който касае над 3 милиарда души - лошите санитарни условия. Заради постиженията на учени и инженери от цял свят, ние се доближаваме до нови решения, които ще предотвратят болести и заболявания. На 19 ноември беше световният ден на тоалетната и Гейтс реши да напише този пост в своя Фейсбук профил.Той, заедно с бившата си съпруга Мелинда Гейтс, е съпредседател на организация с нестопанска цел, чиято цел е да намали бедността, болестите и неравенството по света, която той основава заедно с бившата си съпруга.

"Да живееш без тоалетна е повече от неудобство. Опасно е. Несигурните санитарни условия означават замърсена вода, почва и храна. Това причинява болести и смърт“, пише той в блога си през юли.

Бил Гейтс сподели, че според него светът става все по-претъпкан, а до 2050 година населението на планетата ще бъде с 2 милиарда души повече. По думите на милиардера това ще е голям проблем, защото мнозинството от тези хора ще се родят на места без канализация и тоалетна, предава Дир.бг.От 2011 година фондацията на "Бил и Мелинда Гейтс" финансира проекти, целящи да "изобретят тоалетната наново". Учените са натоварени с идеята, да създадат ново поколение евтини тоалетни, които да работят без канализационни системи или течаща вода.

Бил Гейтс е финансирал създаването на нова система за обработка на фекална утайка от външни тоалетни, септични ями и канализация. Тя превръща човешките отпадъци в питейна вода и електричество.

Според филантропът пречистената вода от фекалии може да помогне на много хора, защото е годна за пиене. В следствие на климатичните промени много зони по света ще се сблъскат с по-сурови суши.Инсталацията изисква малка част от енергията, пространството и разходите, свързани с традиционната канализация и пречиствателна станция за отпадъчни води.

Бил Гейтс е оптимист, че до 10 години ще има работеща евтина тоалетна, която да не разчита на вода или връзка с канализация.Четете още: Дами, мъжете мразят тези пет женски качества