Автор
Цвета Герчева

Останаха ми няколко парченца сирене в хладилника и ето каква изненада сътворих с тях

Мандарините вече са заредени по щандовете, а вие (сигурна съм) започвате да разпитвате близки и приятели какво искат за Коледа. Температурите навън си стават съвсем зимни, а от идеята да сложим рокля с обувка на бос крак направо ни побиват тръпки. И макар коледните базари вече да са отворени, а разходките в снега да са супер идея за уикенд в планината, топлината на дома си остава онова нещо, за което всеки от нас мечтае. И докато в топлите дни търсехме прохладата на ресторантските градини, сега все по-често си казваме: "Ама къде ще ходим, я да поканя момичетата на по чаша вино вкъщи."

Е, тук е редно да си призная - това е ритуал, който се изпълнява всъщност целогодишно и на него мъже рядко присъстват. Затова пък имам изпитана рецепта - в хладилника държа 4-5 сирена и две бутилки вино. Да не бъдем оптимисти - с една бутилка доникъде няма да стигнем, особено когато става въпрос за дамско парти.



След като "тасманийските дяволи", както обичам да наричам момичетата, седнат на неформална вечеря с вино и сирене вкъщи, обикновено остават някои "артефакти", които внимателно прибирам в хладилника. Защото урокът от тази изминала година за мен беше: Живей устойчиво, пазарувай разумно и спри да купуваш розови рокли с 3 размера под твоя. През последните месеци усилено се уча да давам втори шанс на някои дрехи, които вече не нося и продавам онлайн на хора, които ги харесват. Купувам умишлено по-малко, но винаги качествена храна, а когато говорим за сирене, залагам на Castello, просто защото с годините съм се уверила в страхотните продукти на марката. Затова и напоследък обърнах внимание на някои неща, които преди не ми правеха впечатление в кухнята, като например какво да направя с останалите парченца сирене след гости?

Напоследък често се замислям върху това колко много труд, внимание и ресурс коства на производителите на сирената Castello,например, да ги направят и как е редно наистина да ценим качеството им. Датските продукти, в чийто състав влизат само мляко и закваска, са истинска радост за небцето. Бри, чедър, синьо, страхотните рингове Taste Italy с домати и босилек или пък Taste the Nordics със зелени билки и пресен лук са просто страхотни. Винаги имам в запас няколко сирена на бранда, а през последните месеци им давам шанс за втори живот.



Оказа се, че пликчето с остатъци от чийзборда, което редовно преди оставаше в хладилника за седмица и после беше изхвърляно, крие супер потенциал. Затова днес ще ви споделя моите тайни за това как да дадем втори шанс на храната и да минимизираме моментите, в които си казваме:

"Е, това вече стои от 10 дни, ще трябва да го хвърля".

И така, ето три идеи как от парченцата сирене можете да сътворите чудни изненади за небцето:

Палачинка "Яж, не питай"

Преди година моя приятелка ме покани на гости в тях и за минути направи страхотно топло предястие. Имаше в хладилника си две палачинки, останали от семейната закуска в неделя. Стопли ги на тиган с мъничко масло, наръси остатъци от няколко вида сирена, добави малко маруля и репички, остави сирената да се разтопят, зави палачинката и сервира.

Оказва се, че ако направите няколко палачинки повече, те могат да останат в хладилника поне 4-5 дни, без да променят качествата си. После просто им добавяте плънка от каквото ви е останало в хладилника. В Банско този тип специфична плънка я наричат "Що каща държи", тоест - каквото имате в къщата.

Моето предложение: за да се влюбите истински в палачинка "Яж, не питай", добавете малко пресни червени боровинки и няколко резенчета меко бри с трюфел Castello. Става великолепно.

Оставете минутка повече на котлона, докато коричката на палачинката стане хрупкава, после нарежете на резенчета и се насладете на разтопеното, ароматно сирене, което се разтича апетитно.

Чаша "Е, как се сети"

Признавам - изцяло не е моя идея, но пък е винаги работеща. Когато ви останат няколко по-скоро неугледни парченца сирене в хладилника и просто няма как да ги сервирате в този им вид - сменете концепцията. Направете чаша, пълна с вкусни парченца сирене, сложете малко ядки, аз добавям кисели краставички, малко орехи и солетки.

Става страхотно и е супер да оставите няколко чашки на масата, когато ви идват гости или просто за радост на фамилията по време на вечеря. А защо да не приготвите свой собствен буркан, който да сложите в дамската чанта и да бъде перфкетната идея за обяд в офиса?

Специален сет: "Настържи ме, замрази ме"

Ако отворите вратата на фризера ми, сигурно ще ахнете. Както казва любимият ми мъж: Цвети, твоят хладилник, ако му кажеш "Диий" и ще тръгне. Признавам си, жената Рак вкъщи може да значи само едно: храна има за поне 2 месеца напред. Новите навици, на които се уча като домакиня обаче, са насочени към това да хвърлям минимално количество храна. Ето защо съм обособила специален малък контейнер във фризера, в който събирам настъргано сирене. Казах си - щом замразената пица, която купувам е с моцарела, защо да не мога да замразя малко настърган чедър?

Оказа се страхотна идея и сега винаги, когато правя крем супи, печени сандвичи, тартове със сирена или пък просто искам да направя фондю, отварям кутийката с настъргани сирена и използвам оптимално ресурса.

Ако пък някой път искате да дадете нов живот на стария хляб - нарежете кората му на ромбчета, сложете в пролуките малко масло и настъргани замразени сирена, включете фурната на 180 градуса и за 15 минути имате уникален, ароматен хляб със сирена. Опитайте го, ще ви хареса.

(в материала има продуктово позициониране)