Автор
Пепа Попова - Пепита

Вкусен и практичен: перфектният подарък за Коледа - кутия сирена и вино

Декември отново е тук, а ние отново сме на прага на най-топлите и уютни дни в годината в очакване на най-сърдечните срещи, най-бляскавите партита и най-дългите вечери в компанията на любимите си хора.

От дете обичам декември, защото всеки ден от този месец е много, много специален. Обожавам началото му, когато украсяваме домовете и градовете си и когато коледните светлини заблестяват навсякъде около нас; харесвам суетата в срeдата на месеца покрай всички предколедни фирмени партита и срещи с любими приятели, харесвам дори и маратона по магазините в търсене на подаръци; но най-много обичам последната декемврийска седмица, в която всички пътища водят към дома и към бащината къща, в която се събираме по цели три поколения заедно. Обожавам това приказно време на споделеност, уют и топлина и се опитвам да запомня със сърцето си всеки един специален момент, в който просто ни е хубаво да бъдем заедно и да се грижим един за друг. Опитвам се да запечатам в емоции мама, която не спира да се грижи да са ни топли краката и пълни стомасите. Опитвам се да запомня със сърцето си татко, който не пропуска да ни събира всички около трапезата или камината, а когато чупи погачата на Бъдни вечер, винаги да се опитва да направи така, че "случайно" паричката да се падне на децата. Надявам се никога да не забравя и очите на децата ми, които точно в този момент блестят от щастие.
Именно декември ме изпълва със страхопочитание, заради щедростта, креативността и топлината, които всеки от нас споделя в изобилие по това време на годината.

И точно заради специфичната емоция, която този месец от годината носи, реших тази година подаръците ми към близките ми хора да са такива, че допълнително да засилват това усещане за заедност и близост - спа ден за мен и мама и дълъг ски уикенд за всички малки, големи и още по-големи мъже в семейството. Към тези емоционални подаръци, реших да добавя и по една приказна кутия със сирене и бутилка хубаво вино. Убедена съм, че с подобно гурме дуо можем само да удължим специалните моменти със семейството и приятелите.

Празничната кутия на Castello сякаш идва точно навреме за дните около Коледа. В ярко червен цвят, тя е наистина забележителна и включва в себе си три вида сирена, всяко със свой характер, текстура, форма и вкус. А ето как да ги съчетаете с вино за най-добър резултат и гарантирана емоция:
Звездното трио започва с крем сирене Castello ананас и бадеми, което те отнася на Хавайския бряг със своя тропически екзотитичен вкус на ананас, папая и ямайски ром. Пресните сирена като това са меки, с по-обран млечен вкус и повече или по-малко носят своите специфични кисели нотки. Към тях се подбират млади свежи вина с билкови или минерални нотки, например Совиньон Блан, Сух Ризлинг или младо пенливо вино.

Следва острия и проницателен вкус на Castello Danablu – синьо сирене, което се отличава със солен, млечен ядков вкус и типичния аромат и вкус на синята плесен. Сините сирена са солени, с остър и силен аромат и мек кадифен вкус. С тях чудесно се съчетават сладки вина. Порто, Мадейра, Амонтилядо и Олоросо подчертават по-тежките сини сирена, но доминират над по-меките (Горгонзола), с които е добре да се пие Гевюрцтраминер, десертен Сотерн, австралийски Шираз или калифорнийски Зинфандел.

Колекцията завършва с нежна хапка Castello Бри Extra creamy, което е в иконичната за Castello форма на полумесец – крехка коричка от бяла плесен и мека и кремообразна сърцевина. Сирената с бяла плесен (Бри, Камамбер) когато са млади, са по-кисели и се съчетават със сайдер или млади шампанизирани вина с жив кисел вкус. Когато узреят, сърцевината им е мека и златиста, със сметанов привкус, а към периферията са по- стегнати и пикантни, затова е необходимо вино с характер и букет от аромати. Класическият избор е Шардоне, отлежало в дъбова бъчва; може да се опита и Пино Ноар със средно тяло.

На това му се казва наистина специален подарък за най-специалните ти хора. Истинска наслада за всички сетива!
Купуването на подаръци за приятели и семейство може да бъде сложно и понякога почти невъзможно. Но със специалната кутия на Castello емоцията за Коледа е гарантирана.

Моят съвет за празниците: Избери практичен и вкусен подарък, това винаги е правилен избор.

(в материала има продуктово позициониране)