Автор
Кристина Кирова

Ще съсипят лицето ви: 5 домашни маски, които не трябва да правите никога

Домашните маски за коса, лице и тяло винаги са били на мода и има защо. Известно е, че има продукти в кухнята, които могат да бъдат много полезни за кожата ни. Разбира се, няма нищо по-хубаво от даровете на природата и маските от естествени компоненти, но е добре да знаете на какво можете да заложите и кое е препоръчително да избягвате.

Всеки козметик и дерматолог би ви посъветвал да си правите домашни маски, но трябва да не забравяте, че не всеки продукт е добър за кожата. Ето кои 5 маски не е препоръчително да си правите, освен ако нямате достатъчно познания и не са ви препоръчани лично от експерт, който е запознат с кожата ви.

Домашен скраб

Пилингът е чудесно средство за дълбоко почистване на кожата, но има няколко условия. Първо - не трябва да прекалявате с употребата му, тъй като можете да нараните лицето си. Второ - не е препоръчително да използвате груби частици като захар, кафе, сол или натрошени орехи. Ако упражните натиск с подобни продукти, можете да се нараните или да предизвикате белене на кожата. Ако сте твърдо решени, че искате да използвате скраб за пилинг, първо се посъветвайте със специалист.

Масла

Използването на всякакви масла е популярно сред дамите, обаче трябва да бъдете внимателни с тях. И ако ги използвате вместо крем, можете да си предизвикате акне, възпаление или да нарушите епидермиса. Да, маслата овлажняват и подхранват, но отново е необходимо да знаете точно в какви количества да ги използвате и по какъв начин. В никакъв случай не замествайте крема за лице с тях.

Маски с лимон и други плодове

Сигурно сте чували, че маските с лимон и други плодове спомагат за заличаването на петна по кожата, но истината е, че и те не са безобидни. Лимонът и повечето плодове съдържат богато количество киселини, които ако използвате безразборно, могат да нарушат pH на кожата и да я направят крайно чувствителна към слънцето. А ако това се случи, ще се сдобиете с нови петна.

Маски с мед

Медът може да бъде наистина магично средство за кожата ви, но само ако знаете как точно да го изпозлвате. Не забравяйте, че той е силен алерген и ако го използвате без необходимите познания, може да си предизвикате алергия под формата на обрив.

Маски с глина

Глината също може да направи чудеса с кожата ви, но отново трябва да се консултирате с дерматолог или козметик преди да я приложите в домашни условия. В противен случай можете да предизвикате свръхчувствителност на кожата си и да я изсушите.

Четете още: Домашни маски за красиви устни през студените месеци