Автор
Пепа Попова - Пепита

Как да подсилим имунната си система, така че да останем здрави в сезона на вирусите?

В разгара на месец декември сме - период, който освен с празнични вълнения и срещи с любими хора е свързан и с много вирусни атаки. Съвсем резонно е на прага на зимата отново да обърнем поглед към профилактиката и възможните начини, с които да се опитаме да надхитрим грипа.

И тъй като епидемиолозите очакват по-тежка и с повече усложнeния грипна вълна заради нетренирания ни две години имунитет, най-вече заради мерките срещу COVID-19 (знаете много хора максимално намалиха контактите си, а други не са сваляли маските на публични места), а и докато върлуваше COVID, грип и есенни вируси почти нямаше, тази година трябва да сме дори по-внимателни, по-добре въоръжени и по-подготвени.

Как да подсилим имунната си система, така че да останем здрави в сезона на вирусите, и има ли начин да надхитрим грипа с неконвенционални методи? Отговор на тези въпроси ще търсим заедно с д-р Димитър Пашкулев - известен специалист по природна медицина, с богата практика и широки интердисциплинарни интереси като комплексно природолечение, фитомедицината, ароматотерапията, Баховата цветотерапия, както и диети, разтоварващи режими, аюрведа, физикални терапии и психорегулации.

- Д-р Пашкулев, Вие сте човек с разнообразни интереси и най-вече – със задълбочени познания в много области на медицината. Има ли опасност от нова остра епидемична криза според Вас? Какви вируси ще ни атакуват тази зима?
- Епидемични кризи с различна тежест има редовно. Toва, че бяха изблъскани от Covid определени грипни, парагрипни и други вируси, въобще не означава, че са изчезнали. Напротив, те ще се настанят на освобождаващото се място при намаляване на Covid и евентуално хора, които имат отслaбени организми, било поради Covid, или по всякакви други причини, попадат в тези рискови контингенти и съответно е необходимо да се вземат мерки по възможност навреме, а не след като заболяването се е развило или усложнило.

- Да, ние, българите, все не сме подготвени за зимата. Как да се подготвим този път? Има ли начин, с който да подсилим имунната си система, така че да останем здрави в сезона на вирусите?
- Има начин и той е комплелсен. Ако разчитаме само да се пазим – ние видяхме, че нито маските са пълна гаранция, нито нещо друго. Трябва да спазваме хигиена, където трябва, дори и за маски да си спомняме често. Всичко това обаче може да забави, но не може да спре вирусите. Същото важи за различните ваксини – те отчасти могат да помогнат на някои хора. Други обаче се сблъскват с разочаровние. Трябва да знаем, че с природни методи от днес за утре нищо не можем да направим.

- Трябва постоянство?
- Да, трябва постоянство. Както е казал Хипократ, бащата на медицината, истинското лекарско изкуство – това е изкуството да се опитваме да подражаваме на лечебното въздействие на природата. Тоест ние трябва да изучим, а те до голяма степен са изучени тези природни закономерности, и да имаме желание и мобилизация да ги спазваме. Това важи и за правилното витаминозно хранене със спазване на периоди на пост и разтоварване, важи и за редовните физически упражнения, за редовния сън, което напоследък се оказва много важно – често си лягаме в 1-2 часа и се налага да ставаме много рано. Това всичко се отразява на имунната система. Има фактори, които са известни, има и такива, които непрекъснато трябва се доуточняват и ако се налага трябва да се обърнем към специалист. Същото важи и за използването на природни продукти, на билки, които имат най-дълъг стаж в природната медицина от древността, на минерали, на други добавки, на пчелни продукти. Те не са хапчето, което само при нужда за няколко дни взимаме. Те се прилагат, ако е нужно, превантивно. А когато трябва да бъдат като част от комплексното ни лечение, те могат да се прилагат комбинирани и в по-високи дози. И отново тук не става въпрос само за броени дни, а поне за няколко седмици, за да има натруване.

- Докато по телевизионните канали вече текат непрекъснато реклами за най-различни лекарства и медикаменти против грип, Вие какво препоръчвате на Вашите пациенти?

- На първо място трябва да направя разграничението – много хора бъркат лекарства и хранителни добавки. При лекарствата режимът е съвсем друг. Те се предписват от лекар, но дори да се вземат без рецепта, с тях трябва да се внимава като дози, като възможност за алергични реакции, време на прием и т.н. Хранителните добавки можем да си ги пресдатвим като нещо концентрирано. Реално подобни вещества ги има в плодовете и зеленчуците, в подправките и най-вече в някои билки и в най-съвременната им форма – в билковите екстракти, където се извлича всичко най-ценно. За съжаление при чая много малко се извлича – 10 или 20 %, рядко повече. Всичко това е полезно, но ако искаме да разгърнем пълния потенциал на растенията, ние използваме стандартизирани екстракти, които съответстват на определн процент на активното вещество и така сме сигурни, че осигуряваме необходимите количества.

- Такова природно оръжие ли е ViruFor например?
- Вируфорът е един съвременен продукт, който е обмислян в продължение на дълго време. При него имаме един вид съпоставяне на определени средства докато се получи решение за използване според научните данни на най-ефективните от тях.


- Може ли това мощно природно оръжие да противодейства и върху обикновения грип – грип А и В и на всички онези, които идват със странни имена все отнякъде всяка зима?
- Действието на природните продукти, особено на някои от тях, за които има съответни данни, обикновено е плеотропно, което означава множествено, т.е. едновременно се влияе както върху размножаването, репликацията, самият вирус се затормозява, а едновременно се влияе, при това хармонично, върху имунната система, едновременно се пречистват отпадъчните продукти като слуз, микробни токсини и се влияе на общото състояние на организма. Тоест това са основни направления, върху които вличние оказват цели четири съставки. Бих желал да започна с черния кимион – това е отдавна търсен екстракт, който има по-цялостно въздействие отколкото маслото от черен кимион, защото наистина има съставки, които са маслено разтворими като тимохинона, но има и такива, като полифеноли, кверцетин, които също са много важни, които пък са водоразтворими. Екстрактите са различни, но най-добрите екстракти включват всичко ценно от съответната билка. Този екстракт, който има 20% тимохинон съдържа и много водоразтворими съставки, т.е. всичко ценно от това черно семе, за което са се носили легенди и които съвременната медицина поне отчасти започва да потвърждава. Тоест това множествено действие е противовирусно, балансиращо цитокините. Ние знаем от Covid, че имуностимулирането е нож с две остриета. Ние можем да помогнем в някакъв определен етап, когато обаче цитокините са повече – това може да създаде проблем.

- Онази цитокинова буря, за която говориха специалистите?
- Да. Ценното при черния кимион и джинджифила е че те могат да регулират всичко това. Те подпомагат имунната система, но ако има определено отделяне на цитокини, те и тях регулират. Така че получаваме един много добър и балансиран ефект. Черният кимион е много отдавна изследван за подобряване на много други функции като кръвообращението, той е и невропротектор и т.н. В самия продукт имаме и други билкови екстракти, които успешно допълват черния кимион. Това е японският нокът, който не е много известен в България, но е с хилядолетен стаж в китайската природна медицина. Има нови изследвания от няколко години, чиито резултати силно изнендават дори самите изследователи. Оказва се, че той няма противовирусен ефект по някои установени критерии – например да намали размножението им (в случая това го има), но има един принципно нов противовирусен ефект – той влияе върху генетичната структура на вируса, което може да се каже, че е велико.

Джинжифилът е следващата съставка, която спомага за пречистване на дихателните пътища, той има един забележителен ефект върху кръвообръщението. Отново знаем това във връзка с Covid. При грипните вируси, които са кардио-, вазотропни, могат да се създадат усложнения сърце - кръвоносни съдове и джинджифилът има свойството да ускори кръвосъсирването, да сгъсти кръвта, както се казва. Джинджифилът е много силен в това отношение да поддържа крътва течна, т.е. тромбоцитите да не се слепват, да има едновременно добро кръвоснабдяване.

Андографисът, който също присъства, е една интересна билка с комплексно въздействие. При нея въздействието върху вирусите е в самото начало. Следователно колкото по-рано се използва, толкова по-добре. Отначало вирусите проникват в носоглътката, после може да се разпостранят по целия организъм и да се концентрират в определени органи. Още в първоначалния стадий може да им се въздейства. Андографисът е много силен за пречистване на микробните токсини, за пречистване на ниво черен дрон, на ниво бъбреци. Тук трябва да добавим, че има интересни взаимодействия с парацетамола. Определно не препоръчваме да се приемат температуропонижаващи при ниска температура или без нужда. До някакви градуси – 38 - 38.5 температурата помага на организма да се справи. Но разбира се, ако е много висока или при хора със слабо сърце трябва по-рано да се приемат температуропонижаващи. Ако все пак се наложи да вземете парацетамол, ефектът се постига с много по-малки дози в комбинация с андрогарфис. И на второ място той защитава черния дроб от нежелани странични явления. Имам чувстото, че специално е измислен за това.

- А можем ли да ползваме ViruFor при профилактика?
- При епидемична обстановка, когато има болни в семейството, в трудовия колкетив определено е добре да го ползваме особено в началните фази. Важно е тогава да вземем мерки и за почивка, за витаминозно хранене и за по-голям прием на билкови продукти. Тогава резултатите са най-добри. При оздравителните процеси винаги имаме една опашка на болестта като отпадналост, липса на сили, леки, но упорити нарушения в много органи и системи. Добре е да им обърнем внимание, за да не послужат те като база за други вируси или заболявания, които не са вирусни.

- Накрая на този разговор, какви малки промени бихме могли да направим в ежедневието си, за да надхитрим грипа?
- Трябва да бъдем по-близко ди биоритъма си – по-рано да лягаме и ставаме, да си осигурим спокойна атмосфера за възстановяване. На второ място, да наблегнем на вички растителни храни – плодове, заеленчуци, зърнени и натурални ядки и семена и по-малко храни, които са тежки, животински, изолирани захари, изолирани мазнини, които доста натоварват организма – голи калории можем да кажем, или твърде тежки като мазнини и белтъчини. Човек има нужда от разнообразна храна, но е важно какво преобладава. Самата култура на постите, които за съжаление много хора подценяват, подсказва какво трябва да преобладава. Самата психика също е изключително важна. В последно време имаме много често случаи на професионално или емоционално прегаряне, защото отлагаме да вземем мерки за релакс, почивка и дори ако е нужно за специалист. Отлагането означава, че всеки следващ път все по-трудно ще се постига ефекта и заради това трябва и в това отношение да взимаме мерки навреме. Контактът с природата е добре да се поддържа, въпреки че сега сезонът не е толкова предразполагащ, да не се пуши... Повечето неща ние ги знаем, но някак си, улисани в проблемите, ги подценяваме.

Благодаря ви, че ни ги напомихте днес. Благодаря ви съветите и се надявам, че сме били полезни на зрителите. Бъдете здрави!

Кой е днешният ни гост накратко:



Д-Р ДИМИТЪР ПАШКУЛЕВ e известен специалист по природна медицина, с богата практика и широки интердисциплинарни интереси. Разработва индивидуални програми по комплексно природолечение. Предлага терапевтични, консултантски и обучаващи модули в областта на фитомедицината, ароматотерапията, Баховата цветотерапия, както и диети, разтоварващи режими, аюрведа, физикални терапии и психорегулации. Д-р Димитър Пашкулев е завършил с отличие академичното си медицинско образование през 1986 г., паралелно с което е изучавал и редица природосъобразни предпазно-възстановителни методи. От началото на 90-години на миналия век, той съставя индивидуални цялостни природолечебни програми, пише многобройни книги („Сила за живот-2 и 3“, „Древни и нови идеи във фитотерапията“, „Чудото на магнезия“, „Природолечение“, серията „Супердобавките“, „Основи на интегралния подход“ и т.н.) и статии, получава медийни изяви. Има над 50 осъществени разработки за билкови и етеричномаслени продукти.

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ВИДЕО Т У К:

(в материала има продуктово позициониране)