Автор
Кристина Кирова

Аржентина - страната, в която е забранено да кръстиш детето си на Меси и футболът не е национален спорт

Аржентина - големият победител на Световното по футбол в Катар, 2022. Днес страната представлява огромен интерес за всички и може да благодари на Лионел Меси специално за това. Отборът на Аржентина успя да преобърне мача с Франция и стана световен шампион в най-популярния спорт.

Но освен настоящ победител, Аржентина е много интересно кътче от света, което заслужава вниманието ни. Ето и няколко интересни факта, които вероятно не знаете за държавата, която ще даде чест на шампионите си с национален празник:

Там името на Лео Меси е забранено

Колкото и странно да звучи, ако сега се роди момче в Аржентина и родителите му, вдъхновени от футболната звезда, желаят да го кръстят Лионел Меси, няма да могат да го направят, защото е официално забранено. Да, правилно прочетохте - правителството е наложило забрана деца да бъдат кръщавани на спортиста. Още през 2014 г. в родния град на Меси - Росарио е била наложена тази забрана, тъй като ако името му стане твърде модерно и използвано, може да настъпят обърквания.

Националният спорт на Аржентина изобщо не е футболът

Да, Аржентина е родина на две легенди във футбола - Диего Марадона и Лионел Меси. Да, Аржентина е носител на три футболни купи от световни първенства. Само че националният спорт изобщо не е футбол, а дисциплина, наречена Пато - смесица от поло и баскетбол.

Първото дете, родено в Антарктика, всъщност е аржентинче

Емилио Маркос Палма е първото бебе, родено в Антарктика на 7 януари 1978 г. Колкото и налудничаво да звучи, аржентински служители всъщност транспортирали майката на Емилио, Силвия Морела де Палма, до Антарктика, когато е била бременна в 7-ия месец, за да могат да претендират за собственост върху част от континента. Заявената територия обаче не е призната от останалия свят.

Историята познава и такива случаи: Аржентина е сменила 5 президента за две седмици

По време на икономическата криза в Аржентина през 2001 г., страната имаше петима различни президенти в рамките на две седмици! След като Фернандо де ла Руа подаде оставка на 20 декември 2001 г., след продължителна икономическа криза, той имаше четирима наследници до 2 януари 2002 г. След което Едуардо Духалде остава на поста до май 2003 г. като временен. В крайна сметка Нестор Киршнер беше президент до 2007 г.

Аржентина е родина на най-страстния танц

Тангото е възникнало в Аржентина през 1880 г. И ако си мислите, че танцът е бил за аристокрацията, лъжете се. Танго се е танцувало единствено в публичните домове и се смятало за признак на низка култура. След това, за удивление на елита, танцът си проправил път и в по-високите слоеве на обществото и днес тангото е почитано в цял свят.

Четете още: Пътешественик във времето каза кой град през 2023 г. ще бъде напълно изтрит от лицето на земята