Автор
Теодор Муховски

Обвиниха Стивън Тайлър от "Аеросмит" в сексуално посегателство срещу непълнолетна

Жена на име Джулия Холкомб твърди, че е имала незаконна връзка със Стивън Тайлър през 70-те години, когато е била непълнолетна, е подала иск срещу певеца на Aerosmith, обвинявайки го в сексуално насилие, сексуален тормоз и умишлено причиняване на емоционален стрес.

Искът е подаден след приемането на калифорнийско законодателство, което временно отмени давностните срокове за обвинения в сексуално насилие в детска възраст.

В иска, подаден в Лос Анджелис, ищцата Джулия Холкомб твърди, че Тайлър е убедил майката на Холкомб да му предостави попечителство над нея, когато тя е била на 16 години, което впоследствие ѝ е позволило да живее с него и да влезе в сексуална връзка. Тя твърди, че двамата са били заедно от 1973 г. до около три години по-късно. В самия иск не се споменава името на Тайлър, но Холкомб е разказвала публично за преживяванията си с Тайлър в миналото, а искът директно цитира мемоарите на самия Тайлър.

В книгата си, без да посочва име, Тайлър по подобен начин казва, че "почти е взел булка тийнейджърка" и че "родителите ѝ се влюбиха в мен, подписаха документ, че ще имам попечителство, за да не ме арестуват, ако я изведа извън щата. Взех я на турне с мен."

"Искам с този иск да разоблича индустрията, която защитава известните престъпници, да изчистя и да потърся отговорност от индустрията, която както ме експлоатираше, така и позволи да бъда експлоатирана в продължение на години, заедно с толкова много други наивни и уязвими деца и възрастни", казва Холкомб, която е подала документи под настоящото си име Джулия Мисли, в изявление относно иска си.

Тя се позовава и на законодателството, което ѝ позволява да излезе с иска, както и на "експлоатацията" и травмата, с които твърди, че се е сблъскала от Тайлър.

View post on Instagram
 


"Тъй като знам, че не съм единствената, която е претърпяла злоупотреба в музикалната индустрия, чувствам, че е време да заема тази позиция и да заведа този иск, да говоря и да бъда солидарна с другите оцелели."

В иска Холкомб твърди, че "е била безсилна да се противопостави" на "властта, славата и значителните финансови възможности" на Тайлър и че Тайлър "е принудил и убедил ищцата да повярва, че става въпрос за "романтична любовна връзка". Холкомб твърди, че се е запознала с Тайлър (който по време на срещата им е бил на 25 години) малко след 16-ия си рожден ден, когато Aerosmith изнасят концерт в Портланд, Орегон, през 1973 г.

Според иска Тайлър е отвел Холкомб в хотелската си стая, където са обсъдили възрастта на Холкомб. След като той уж я попитал защо е била сама цяла нощ навън, Тайлър и Холкомб разговаряли за проблемите ѝ у дома. След това той "извършил различни действия на престъпно сексуално поведение с нея", преди да я изпрати вкъщи с такси на следващата сутрин, се посочва в иска.

Твърди се също, че Тайлър е купил на Холкомб самолетен билет за следващото шоу на Aerosmith в Сиатъл, тъй като тя е била непълнолетна и не е можела законно да пътува с него през границите на щата. След концерта в Сиатъл Тайлър извършил още сексуални действия с нея, а на следващата сутрин Холкомб отлетяла обратно за Портланд.

Към 1974 г., както се твърди в иска, Тайлър убеждава майката на Холкомб да му позволи да стане неин настойник, което би му позволило по-лесно да пътува с нея без наказателно преследване - хронология, която съвпада с коментарите на самия Тайлър от мемоарите му от 2011 г. Твърди се, че Тайлър е казал на майката на Холкомб, че ще ѝ осигури по-добра подкрепа от тази, която е получавала вкъщи, като е обещал да я запише на училище и да ѝ осигури медицински грижи. Тайлър "не е изпълнил смислено тези обещания, а вместо това е продължил да пътува с ищцата, да я напада и да ѝ предоставя алкохол и наркотици", се твърди в иска.

Холкомб твърди още, че през 1975 г., когато е била на 17 години, е забременяла със сина на Тайлър, но е направила аборт, след като Тайлър е настоял да прекъсне бременността след пожар в апартамент. При излагането на този аргумент той се позовава на вдишването на дим и липсата на кислород за бебето. Въпреки че в иска се твърди, че медицински специалист ѝ е казал, че нероденото бебе не е пострадало от пожара.

Според иска Холкомб се е колебаела дали да извърши аборта, но Тайлър я е заплашил, че ще спре да я подкрепя, ако не пристъпи към процедурата. Твърди се, че след аборта тя е напуснала Тайлър и се е върнала в Портланд, за да промени живота си. Станала благочестива католичка, срещнала съпруга си и загърбила предишните си преживявания с Тайлър, докато той не написал за тях в книгата си.

View post on Instagram
 


Холкомб заявява, че животът ѝ е бил допълнително нарушен с публикуването на мемоарите на Тайлър, в които без съгласието на Холкомб се споменава времето, прекарано с непълнолетно момиче, и тя е подложена на "принудителна позорна слава", като предполагаемото насилие е представено като "романтична, любовна връзка", се казва в иска.

Тайлър също е говорил за връзка с непълнолетно момиче както в собствените си мемоари, така и в автобиографията на Aerosmith. В автобиографията на Aerosmith, публикувана през 1997 г., се споменават връзката, пожарът в апартамента и абортът, но Тайлър нарича момичето Диана и казва, че по времето, когато са се запознали, тя е била на 14 години.

Съдебният иск не е първият път, в който Холкомб споделя тези подробности за предполагаемото си преживяване с Тайлър. Преди подаването на жалбата тя подробно описва много от същите твърдения през 2011 г. за крайно десния уебсайт против абортите Lifesitenews и е участвала в предавания като шоуто на Тъкър Карлсън, за да сподели опита си като храна срещу пропагандата за избор. Холкомб разказва за преживяното и в документалния филм Look Away от 2021 г., посветен на сексуалните посегателства в културата на рок музиката.

"Изгубих се в културата на рокендрола. В света на Стивън имаше секс, наркотици и рокендрол, но той изглеждаше не по-малко хаотичен от света, който оставих зад гърба си. Още не знаех, но едва ли щях да се измъкна жива", пише Холкомб през 2011 г.

"Не можех да повярвам, че на този етап той дори ме моли да направя аборт. Прекара повече от час, настоявайки да продължа и да направя аборт. Каза, че съм твърде млада, за да имам бебе, и че то ще има мозъчни увреждания, защото съм била в пожар и съм вземала наркотици. "



Четете още: Любовната история на Лионел Меси и Антонела Рокуцо - една детска любов, оцеляла през времето и разстоянието