Автор
Антония Дамянова

Тъмната страна на окситоцина - хормона на любовта

Окситоцинът е естествен хормон, който се произвежда в човешкия мозък. Той изпълнява ключова роля за влюбването. Именно тази му функция му е спечелила званието хормон на любовта. В проучване от 2012 г. се установява, че току-що формиралите се двойки имат по-високи нива на окситоцин. Тези нива продължават да бъдат високи най-малко 6 месеца.

Нивата на хормона в случая се повишават най-вече при прегръдка или целувка с любим човек, поради което окситоцинът се нарича още “хормон на гушкането”.

Той е известен още и като химическата формула на родителството и помага за изграждането на тази интензивна връзка, която съществува между майката и детето. Несъмнено тази връзка е ключ към съществуването на човешката раса и на много други бозайници.

Този малък хормон, който се произвежда в хипоталамуса и отделя от задната хипофизна жлеза, е едно от най-известните телесни вещества. Това е основната химическа формула на любовта.

Окситоцинът, както казахме, е от огромно значение за изграждането на връзката майка - дете, стимулира дори кърменето, но с неговия излишък се обясняват и някои токсични явления и не особено благоприятни ефекти върху взаимоотношенията между хората.

Тъмната страна на окситоцина

Положителните ефекти и предимствата на окситоцина са неоспорими. Докато хормонът на любовта може да насърчава любовта и обвързването, да облекчава стреса и понякога временно да противодейства на някои въздействия на аутизма, окситоцинът си има и недостатъци. Шокиращото е, че хормонът на любовта всъщност има определени връзки с домашното насилие, според информация информация от Psychology Today.

Накратко, високите количества окситоцин са свързани с проява на физическо и психическо насилие в отношенията. За съжаление, това се отнася най-вече за лица, които вече са склонни към насилие и малтретиране на другите. По същество окситоцинът насърчава или увеличава това, което вече съществува в различни човешки същества. Например, повечето майки изпитват вродения инстинкт да се свържат с потомството си, особено след раждането.

Както беше посочено по-горе, хормонът на любовта насърчава обвързването, любовта, романтичните/сексуални чувства и други човешки взаимодействия. От друга страна, ако някой вече е склонен да действа агресивно или насилствено спрямо другите, окситоцинът може да увеличи склонността им към това лошо поведение.

На всеки, независимо от възраст, раса, пол, сексуалност и т.н., който е в токсична връзка или е жертва на домашно насилие, се препоръчва да излезе възможно най-бързо от ситуацията. Насилниците не спират с поведението си, освен ако не са принудени. Въпреки това много домашни насилници често използват различни оправдания, за да обяснят и оправдаят агресията си. Нивата на окситоцин не са оправдание за подобен тип недопустимо поведение.

Четете още: 6 признака, че имате силно токсична връзка